TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 4 februari 2013

Någonting är ruttet i sporten fotboll.

Man kan gissa att en del av Fotbollseuropa darrar på manschetten idag. Europol skall nämligen hålla presskonferens där man redogör för en utredning kring korrupta domare, fixade matcher och köpta spelare. Företeelsen är ju inget nytt i fotbollens värld. Eller sportens värld överhuvud taget. De senaste, stora skandalerna som jag minns är de som drabbade Italien och skickade Juventus ur Serie A. 

Europols utredare har hittat 380 misstänkt fixade matcher, runt om i Europa. Bland annat en Champions League-match som har spelats i England. Europol säger sig ha hittat ett nätverk som utgår från Asien, sprider sig till Europa och inkluderar ungefär 425 personer i matchorganisation (domare, bl.a.), spelare, klubbföreträdare och kriminella. Ligorna skall ha satsat 16 miljoner euro på uppgjorda matcher, gått 8 miljoner € plus, och betalat ut två miljoner till de inblandade. Den enskilde som mottagit den högsta betalningen skall ha fått 140 000 euro.
Än så länge har 50 personer blivit arresterade, Europol misstänker att brottsligheten har förekommit i 15 länder. Och ser det hela som bara toppen på ett isberg.

Inga upplyftande nyheter. Men bra att det görs saker åt det som är ruttet.

Inga kommentarer: