TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 1 oktober 2008

Branden i Bradford


Bradford är förstaden till Leeds som för ett par år sedan spelade i högsta ligan

Med spelare i klubben de senaste årtiondena som Stuart McCall ,Steve Staunton,Phil Babb, Paul Jewell och Stan Collymore så har man via Tipsextramatcher lockat den svenska publiken.

Arenan Coral Window Stadium, i folkmun allmänt känd som Valley Parade är den största och modernaste i League Two och förutom Bradford City så brukar även det engelska U21-landslaget spela där. Men arenan har ett mörkare förflutet och en tragisk historia.

Valley Parade är mest känd för den katastrofala brand som bröt ut den 11 maj 1985 och som krävde 56 människors liv. Bradford spelade mot Lincoln i säsongens sista match och många var på plats för att fira hemmalagets ligavinst. När det spelats 40 minuter av första halvlek började det brinna på huvudläktaren. Branden tilltog och läktaren började evakueras. Den gamla läktaren var byggd i trä vilket ledde till att branden spred sig mycket fort. 56 personer omkom och över 250 skadades i en av de värsta läktarkatastroferna någonsin.

Det har spekulerats i efterhand ifall det kan ha handlat om en anlagd brand. Klubben skulle bygga ny arena, men hade under en längre tid dåligt med pengar. Många tror att branden var anlagd för att försäkringspengar skulle täcka det nya arena bygget.


Bradford Citys hemmaarena Valley Parade 1985


Minneshögtid på den nya arena Coral Windows Stadium (fortfarande Valley Parade i folkmun)

23 år efter tragedin.

Inga kommentarer: