TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 1 oktober 2008

Grov kritik mot etablissemanget!

Jag har som ni märker i artiklarna under detta inlägg gjort en redogörelse för tre av de största läktartragedierna i fotbollens världshistoria. Stora händelser med många offer där debatten har stått i ett vägskäl och besluten blivit vägledande. I alla skeenden har engelsmän varit inblandade. Vad lär vi oss av det? Vi insatta supportrar känner till det. Vi lever i samma miljöer som offrena gjorde och de som överlevde. Vi känner till frustrationen, rivaliteten, kärleken och hatet, men också passionen, gemenskapen och grupptillhörigheten. Vi ses som en subkultur som är ett problem. Vi bryter normer och mönster. Vi bryter mot etablissemangets etik och moralregler. Det är inget nytt och det kommer att fortsätta lika länge som den kommer att finnas psykologer som försöka finna orsaken till beteendet. Vi har i Sverige en präktig massmedial-klass. En egen klasstillhörighet som trollbinder folket. Allt som står i tidningarna är sant och ifall en ur det klasskiktet uttalar sig så bockar och bugar det svenska folket och sväljer allting med hull och hår. Bengaliska eldar har blivit förknippat med något negativt för fotbollen. Hur kom det sig? Ett hav med bengaliska eldar, under säkra förhållanden, är något av det vackrast som finns. I synnerhet på en fotbollsarena. Tidningarna vill sälja lösnummer och kokar ihop vad somhelst. Likaväl som att alla pitbullhundar har blivit mördarmaskiner så har bengaliskaeldar blivit ett hot mot fotbollen.
Det är sjukt.
Böterna som SvFF delar ut efter sådana här arrangemang gör man för egen vinning skull.
Det handlar inte om den bengaliskaelden i sig och inte heller att som en högre instans statuera och markera exempel.
Det är för böterna. För att suga ut klubbarna.
Det är sjukt.

Jag ställer mig fortfarande frågan; är det engagerade supportrar eller är det massmedia och SvFF som är ett hot mot fotbollen?

England har världens bästa supporterpoliser och vet hur man nuförtiden skall arrangera sportevenemang. Allt är specialkontrollerat och enorma resurser läggs på detta.
Inte mer än rätt. Fotbollen är världens största sport och en tillställning där hat och kärlek lever och frodas 24 timmar om dygnet.
Engelsmännen lärde sig en läxa efter sina katastrofer.
Det som hände på Heyselstadion,Hillsborough och Bradford kommer aldrig inträffa igen.
På engelsk jord.
Britternas svenska motsvarighet är en parodi. Vi har ett fotbollsförbund och personer runtomkring som gång in och gång ut klagar i massmedia och ropar högt om att "fotbollen dör".
Ta en titt på England. Se och lär.

Inga kommentarer: