TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 30 oktober 2008

I skuggan av Premier League. Gamla storheters svunna tider!




Att The Championship är svårtippad råder det ingen tvivel om.


Finns det någon som fått in varenda match på tipset med de lagen inblandade?


Wolves vinner borta med 3-0 för att veckan efter förlora på Molineux med samma siffror.


Det svajar om ligan under världens bästa.


Wolves och Birmingham ligger etta respektive tvåa. Två tungviktare med stora organisationeer runtomkring sig.


Wales huvudstadslag Cardiff nosar duon i baken och har med sig Reading,Burnley och Sheffield United.


Hade serien varit till ända nu hade dessa fyra fått kvala för att ta den sista biljetten upp till finrummet. Reading var laget som arbetade med små resurser och körde David-mot-Goliat förra året i PL.Typiskt engelskt lag. Tillsammans med lilla Burnley,från Lancashirestaden med samma namn och med en population på blygsamma 75.000 invånare, så kör man med samma koncept: Vi mot hela världen.Klubbhjärta mot feta bankirer. Detta håller endast en säsong. Har man riktig tur kan det hålla två säsonger.


Det handlar om tyngd för att avancera i systemet. Det blir storstadslagen som drar fördel av detta. I detta fallet Cardiff och Sheffield United. Cardiff representerar isåfall hela Wales. Man blir hatade och fruktade överallt man kommer. Och man älskar det. Det kan man komma långt på.


Tar man steget upp kan man även locka de walesiska talanger som tidigare ratat klubben för dtörre lag i högsta serien. Sheffield i sin tur,i detta fallet United,har kommit ikapp inom den regionala fejden och tagit sig förbi anatgonisten Wednesday. Man är från en stor stad i ett ännu större distrikt och kan med rätt satsning etablera sig i högre seriesammanhang.




Premier League har egentligen inte plats för landsortslag. Hur gemytliga,mysiga och folkkära de än må vara. Blackburn och Wigan har etablerat sig. I synnerhet Blackburn. Bägge är dock från miljöer där fotbollen är i andra hand och även är lag som ses som nödvändig ondska.


Stoke lär vara en storstad, men livet i toppen är hårdare än The Championship och oavsett ifall man gör en del skrällar så lär man ändå ligga vid nedflyttningsstrecket då det börjar att dra ihop sig. Hull har sin smekmånad bakom sig. Man har verkligen imponerat. Men då "The big 4" står för motståndet så gungar marken. Mot Chelsea igår fick man erfara detta efter att i media vädrat luft ordentligt om åter en skräll.


Vi har samma sak i Allsvenskan. Ljungskile i synnerhet. Häcken, Gefle och Sundsvall i allmänhet. Lag utan traditioner och kultur.


Lag som endast är som skadedjur för motståndarna. Stjäl billiga poäng.




16 av 24 lag i årets Championship har alla spelat i högsta ligan ifall man ser till de senaste 20 åren.


Oftast med 1 år som hållbarhet. Vi har ändå gamla tipsextra klassiker såsom Nottingham, Norwich, Southampton och Coventry samt Sheffield Wednesday, Barnsley, Charlton och Queens Park som alla nuförtiden harvar i andra ligan. I många fall har ekonomin varit det som ej har tillåtit avancemang.


Det är dock lätt att bli nostalgisk då man tar sig en titt i tabellen om lag som en gång var riktigt bra.

Inga kommentarer: