TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 19 oktober 2008

Historien om Michael Shields


Historien om den då 18 årige Michael Shields började ett par dagar efter den magiska Champions league finalen i Istanbul i maj 2005.
Michael firade CL triumfen med ett par vänner i den bulgariska semesterorten Varna. I samband med ett krogbråk misshandlades en bartender med en tegelsten av en storvuxen engelsman med mörkt hår och klädd i vit tröja.
Michael greps misstänkt för attacken. Trots att han är blond, bar en beige tröja den aktuella dagen och inte ens befann sig på platsen pekades han ut som skyldig av flera vittnen.
Förundersökningen och rättegången kantades av underligheter bl.a körde polisen och visade upp honom för vittnen innan fotokonfrontationen och under den klädde man honom i en vit tröja, allt för att likna gärningsmannen.
Michael dömdes till 15 års fängelse för mordförsök och efter ca 1,5 år i bulgariskt fängelse överfördes han till Hindley Youth Offenders Institute utanför Wigan för att avtjäna sitt straff.
Sedan dess har hans familj, andra Liverpool supportrar och tom utrikesminister Jack Straw kämpat för att få honom fri hittills helt utan resultat.
Nu i efterhand har den riktige gärningsmannen 20 årige Graham Sankey trätt fram och erkänt misshandeln men det har den bulgariska rätten inte brytt sig om.
De rättsliga kostnaderna för Michaels familj har varit stora och därför har det anordnats insamlingar på Anfield Road vid flera tillfället.
Fallet är inte helt olikt den svåra misshandeln av två svenska turister (varav en dog) som inträffade i Bulgarien 2007. Förundersökningen mot vakterna lades ner efter som alla vittnen ändrade sina historier efter att blivit hotade av poliser !.

Till dagens datum har Michael suttit inspärrad 1263 dagar troligtvis helt oskyldig.
Kampanjen för Michael kan följas på hemsidan nedan



Inga kommentarer: