TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 1 oktober 2008

Heyselstadion och Hillsboroughtragedin

Europacupfinalen 1985 skulle spelas på Heyselstadion i belgiska Bryssel. Dåtidens giganter inom den europeiska fotbollen var Liverpool och Juventus. Ländernas massmedior hade under en längre tid haussat upp stämningen inför matchernas match. Men det var mer än fotboll omvärlden skulle komma ihåg från den 29:e maj 1985.
Det var från sektion Z det startade. Den sektionen var tänkt att användas för neutrala belgare, men de flesta av de neutrala belgarna sålde sina biljetter till Juventussupportrar. Detta ledde till att Liverpool- och Juventussupportrar hamnade på samma sektion på arenan.
När det började närma sig avspark tog sig ett gäng Liverpoolsupportrar in på Juventus läktarsektion. Juventusfansen försökte fly, men de hade ingenstans att ta vägen. Detta ledde till att 39 människor miste livet, 32 av dem var italienare.

Dödsoffren klämdes ihjäl mot en mur. 600 åskådare skadade sig även under tumulten.Matchen genomfördes som planerat. Spelarna visste inte om att folk hade dött, i sammandrabbningar mellan supportrarna, när de gick in på planen inför matchen. Michel Platini avgjorde matchen på en felaktigt dömd straff (händelsen skedde utanför straffområdeslinjen). Liverpoolspelarna sade efter matchen att det aldrig spelade någon roll om de vann matchen eller inte. Inte efter det som hade inträffat.
UEFA:s observatör Gunter Schneider sade 'Only the English fans were responsible. Of that there is no doubt'.

I efterhand har det dock diskuterats om detta var helt rätt. Man är nästan säker på att Liverpoolsupportrarna startade bråket, men Juventusanhängarna bråkade rätt rejält de också. När Juventussupportrarna upptäckte vad som hade hänt med deras supportrar försökte de ge igen. Det har diskuterats om det verkligen var rätt att skylla allt på Liverpool.
Engelska FA vidtog sina åtgärder, generaliserade och stängde av samtliga engelska lagfrån Europaspel. Många tror att de gjorde detta för att inte riskera ännu strängare straff från UEFA. Hösten år 1991 fick engelska klubbar återigen delta i de europeiska cuperna. Liverpool stängdes av ett extra år (totalt 6 år).

Chocken efter tragedin gjorde att Heyselstadion stängdes för fotboll och enbart kom att bli en friidrottsarena fram tills den revs 1995.På samma plats byggdes Kung Baudoin Stadion.
Efter Heysel började det snackas om en högre och säkrare arenastandard i England. Detta utlöstes dock inte förrän Hillsborough massakern 1989 i Sheffield.
Den 15:e april år 1989 skedde ytterligare en tragedi, denna gång på Hillsborough Stadium i Sheffield. Det var under FA-cupsemifinalen mellan Liverpool FC och Nottingham Forest som 96 Liverpoolsupportrar klämdes ihjäl. Denna gång så var det dock inte Liverpoolsupportrarnas fel. All kritik läggs numera på polisen och ägaren av arenan. Efter detta så vidtog man nya regler, bland annat förbjöd man ståplatser och staket in mot planen

Inga kommentarer: