TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 8 oktober 2008

Den nya depressionen.

Den stora depressionen var en lågkonjunktur som började med den stora Wall Street-kraschen i New York i USA den 29 oktober 1929. Från USA spred den sig snabbt till Europa och de andra delarna av världen, med förödande effekter i både I-länder och U-länder. Den internationella handeln sjönk kraftigt, likaså personlig inkomst, skatteinkomster, priser och vinster. Städer över hela världen fick genom detta ett stort bakslag, inte minst de som förlitade sig på tung industri. Byggandet avstannade mer eller mindre i flera länder, och bondgårdar och andra jordbruksområden drabbades då priset för deras skördar sjönk med mellan 40 och 60 procent

Känns detta igen? Vi befinner oss nu i nästan en liknande situation.
Lågkonjukturen skördar sina offer. Tusentals Volvoanställda blev av med sina jobb samtidigt som bankerna upplever värsta krisen sedan 1929. Allting blir dyrare. Mat och bensin det som känns hårdast.
Detta drabbar alla på ett eller annat sätt.
Det är inte för inte som UEFA i dagarna kom med ett kapitalinriktat hot.
Uefa har ledsnat på klubbar som blir framgångsrika med hjälp av pengar de egentligen inte har. Det kan till och med gå så långt att skuldtyngda klubbar utesluts ur Europacuperna.
Uefas generalsekreterare David Taylor har gjort klart med att klubbar som missbrukar kapitalet kommer att varnas både en och två gånger innan en riktig reprimand sätts i bruk.
Detta kan i västa fall leda till degradering.
Kvartetten av klass i Premier League ligger med andra ord risigt till.

I England kan man numera inom proffsfotbollen mista poäng om de ekonomiska kraven inte uppfylls. Det hände med Leeds United, som säsongen 2006/2007 fråntogs 15 poäng.

I svensk fotboll har strypsnaran dragits åt. Elitlicensen är något som får de ekonomiskt ansvariga i klubbarna att darra. Inför säsongen 2005 beslutade Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att tvångsnedflytta Örebro SK på grund av att de inte klarade de ekonomiska kraven för att beviljas elitlicens. Sedan dess har allvaret kring frågan stärkts. Anrika föreningar har varit på randen till att kursa. DEt var inte längesedan GAIS befann sig på ruinens kant. Ett under att den anrika föreningen med folklig förankring och SM-titlar lyckades ta sig i kragen. Idag har man bättre ekonomi än någonsin tidigare. Mycket tack vare Christer Wallin och Intressenterna. Riskkapitalbolag, Nätverk och Intressenter har bildats och allting kretsar kring ekonomi.

Idrotten lider lika mycket som gemene man av kapitalets ok.

Inga kommentarer: