TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 5 juni 2009

Miljöombyte förnyar

Det finns hundratals bortglömda och även okända engelska spelare ute i Europa som lämnade den engelska ligan för att söka lyckan ute på kontinenten.
Finner du inte frid i din vardag så kan du alltid drömma dig bort. En del spelare stannar upp i utvecklingen, andra finner kärleken i ett främmande land medan andra behöver ett miljöombyte för att få sig en nytändning.
Ett exempel på detta är Paul Shaw, 35 år. Efter spel i tio olika klubbar hemma i England så flyttade Paul Shaw till Ungern.
Från bänknötande i diverse klubbar hamnade han i Ungerns största klubb Ferencvaros, och trots sin rätt höga fotbollsålder, så har Shaw levererat på planen. Förra säsongen slutade målkvoten på 15 mål och Shaw kom direkt in i Budapestbornas hjärtan. Att han sedan gick ut i ungersk media och förklarade sin kärlek för sin nya klubb gjorde honom bara ännu mer populär. I klubbshopen trängs hans namn på tröjor och halsdukar med andra ikoner som är och har varit i klubben.
Kanske inte direkt det han hade förväntat sig då han beslutade sig för att lämna Oxford 2007.
På 10 matcher för klubben hade det endast blivit två mål. Skralt för en offensiv mittfältare som även användes som anfallare. Ferencvaros lockade med ett kontrakt. Den ungerska storklubben har sedan ett tag tillbaka fungerat som en systerklubb till Sheffield United och har bra insyn i engelsk fotboll och spelare som spelat i Sheffield United.

Men vi kan ta det från början. Paul Shaw föddes den 4 september 1973 i staden Burnham i grevskapet Buckinghamshire.
1991 värvades Shaw till dåtidens giganter Arsenal. Debuten kom dock tre år senare då han debuterade i en match 1994 mot Nottingham Forrest. Men att slå sig in i Arsenal var mer än svårt. Med spelare i truppen som alla var landslagsmän hade Shaw aldrig en chans till att kunna visa upp sig på A-lags nivå fullt ut. Som många andra unga spelare lånades han därför ut. Burnley, Cardiff och Peterborough var alla klubbar som lånade in Shaw.

Storhetstiden i det engelska seriesystemet var mellan åren 1997 och 2006 då Shaw representerade Millwall, Gillingham och Sheffield United. I Millwall blev det 25 mål och 109 matcher under tre säsonger. Från Millwall gick färden vidare till Gillingham där han under fyra år frälste Priestfields besökare med 26 mål på 125 matcher. Nu var Shaw hot stuff i England och Sheffield United visade 2004 intresse. Under två års tid svalnade hans målskytte såtillvidare att Blades lånade ut honom till Rotherham. Rotherham gillade vad man såg och värvade Shaw. Det blev dock endast en säsong i klubben med 4 gjorda mål på 17 matcher.
Färden gick vidare till Chesterfield där han presterade ungefär samma resultat. Nu började Shaw trötta. Fotbollen var inte rolig längre. Men Shaw vägrade att ge upp. Han skulle ge det en chans till.
Nu stod alltså Oxford på tur som den tionde engelska klubben i karriären.
Sedan kan ni historien. Från springpojke i England till hyllad målspruta i Ungern.

Shaw behövde ett miljöombyte och fick det också. Med råge!

Och Shaw behöver inte känna sig vilsen i Budapest. Tack vare Sheffield Uniteds samarbete med Ferencvaros spelar fyra engelsmän till i klubben. Ynglingarna James Ashmore,Matthew Lowton, Sam Wedgbury och Jordan Robertson är alla i Ungern för att testa på vuxenlivet och få sig ett miljöombyte. Sådant förnyar.

Inga kommentarer: