TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 8 juni 2009

Nya ägare i West Ham

De personliga motgångarna blev för många.
Islands ekonomiska ras och sitt egna kapital blev droppen för Bjorgolfur Gudmundsson.
Björgólfur Gudmundsson äger West Ham och är ordförande i styrelsen. Han var även aktieägare och ordförande i Islands näst största bank - Landisbanki - som kapsejsade och numera drivs av staten. Finanskrisen har slagit hårt mot Gudmundsson.
Idag meddelade han att han med omedelbar verkan avsäger sig ordförandeskapet för klubben från östra London.
Hans ställföreträdare Asgeir Fridgeirson följer i hans fotspår.
Därmed har West Ham blivit övertaget av managementföretaget CB Holding.
CB Holding, ett företag som majoritetägs av investmentbanken Straumur-Burdaras, har tillsatt Andrew Bernhardt som ordförande i Londonklubben men Bernhardt kommer inte att ha någon beslutande makt.
Bernhardt har lugnat ner oroliga supportrar och sagt att han har manager Zola och Steve Clarkes fulla förtroende. CB Holding kommer inte att lägga sig i hur klubben sköts på det spelmässiga planet. Vidare har han meddelat att pengar kommer att satsat på nyförvärv som ligger under rimlig budget.
Köpet av klubben kostar CB Holding närmare 1,2 miljarder kronor.

Det blåser kallt i finansvärlden. Det är isande vindar som till och med får garvade islänningar att vackla till. Som sista utpost kommer Bernhardt axlar en tung mantel av en klassisk klubb. Bernhardt är en rutinerad man. Han säger det folket vill höra. Frågan är om han kommer hålla vad han lovar?

1 kommentar:

Anonym sa...

Med tanke på att Straumur budaras är under finansiell rekonstruktion, dvs de kunde inte betala sina räkningar och företaget gavs till fogden, så känns väl inte läget hoppfyllt direkt för West ham...

Zola byter klubb nästa säsong.

//MQ