TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 26 maj 2010

I en annan del av Wales

Rhosllanerchrugog
Problem med att uttala ordet?
Det är det många som har. Förutom walesare. Det femton bokstäver långa ordet är namnet på en liten stad 8 kilometer ifrån Wrexham. Med sina 10,000 invånare är det forna kolgruvesamhället en av de mest tätbefolkade i Wales. Rhos, som staden kallas på engelska, är känt för sitt musikarv och för att folket kallas Jackos. Ett namn stadens invånare fått de jakobiter som en gång i tiden förvisades till staden ifrån Wrexham.
Givetvis har man som andra brittiska städer,samhällen och byar även ett fotbollslag.
Rhos Aelwyd Football Club grundades 1943 och spelar sina matcher i den walesiska ligans lägre divisioner. Hemmaarenan heter Ponciau Park och klubbens genom tidernas mest kända profil hette Robert Roberts. Vänstermittfältaren Roberts föddes i staden, spelade där, i det walesiska landslaget men också i den engelska ligan i bland annat West Bromwich.
Fotbollen är dock i skuggan av det musikarv man har. Bland de främsta i Storbritannien. Även arkitekturen i staden är så udda att den blivit känd och populär. Med tanke på det religösa arvet ifrån jakobiterna så har staden ett stort antal kyrkor och kapell sett till invånare.
Det är det närmaste man kommer frälsning i denna del av Wales.

Inga kommentarer: