TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 31 juli 2010

Teckenspråk på Tannadice?

SPL
Londonklubbarna Fulham och West Ham är ute på jakt efter målvakt. Blickarna har fastnat i Skottland och på Dundee Uniteds slovakiske landslagsman Dusan Pernis.
Slovaken Dusan Pernis värvades till Skottland och Dundee United i januari tidigare i år. Den 25-åriga målvakten man värvat från MSK Zilina visade sig vara en riktigt bra burväktare, så bra att han tog dem till final i den skotska cupen och var med och vann den mot Ross County tidigare i år. Med tårarna rinnande ner för kinderna så kysste han cupbucklan mitt framför ögonen på tusentals tv-tittare. Där är allt normalt. Då Pernis senare får en fråga ställd till sig av kommentatorerna så tittar han undrande. "-I don´t speak english" säger han och skruvar på sig.
Efteråt framkom det att Pernis kunskaper i engelska var mer än bristfälliga.
Hur kommunikationen står till på Tannadice Park mellan Pernis, managern, lagkamraterna och annan personal kan man bara fantisera om. Teckenspråk? Isåfall kan Fulham och West Ham redan nu förbereda sig på en coach som har de färdigheterna.

Yohan väcker känslor i Old Firm

SPL
Yohan Benalouane. Det namnet finns på många Glasgow-läppar idag. Både grönvita och blåröda läger talar varmt om St Etiennes 23-åriga försvarare. En spelare som snart kan komma att få Glasgow som hemstad. Rangers har tidigare anmält intresse och nu så har Celtic gett sig in i budgivningen. Rangers rasar över Celtics oförskämdhet och nu är ordkriget klubbarna emellan igång. Detta skriver idag Daily Record. Giganternas uråldriga kamp fortsätter därmed på bred front.

Mido hotar med spelstrejk

The Championship
Egyptiern Mido är uppvaktad av holländska Ajax, klubben där han spelade i mellan 2001-2003. Mido vill återförenas med Amsterdam-klubben och är redo att flytta från England och Middlesbrough.
Enda hindret är prislappen på honom. Boro vill ha minst en miljon pund för egyptiern. Detta får holländarna att vackla i intresset. Mido själv uppges vara rasande och hotar med att spelstrejka resten av kontraktstiden med Boro om han inte blir såld till Ajax. Detta skriver idag Daily Mirror. TLC hatar denna sorten av spelare. Äckliga parasiter som bara är ute efter glamour och pengar. Vart han än har spelat så har Mido alltid skapat intriger.
Boro mår bäst i att rea ut Mido. En sådan energitjuv klarar man sig helst utan.

David James valde Bristol City

The Championship
Veteranmålvakten David James, 40 år, framtid i Portmouths har varit en snackis hela sommaren. Ryktena har varit många om den 53-faldige landslagsmålvakten. Fulham, Celtic och Sunderland har gått i bräschen för att få James signatur. Idag släpptes han på free-transfer från sydkustklubben och gjorde då ett helt oväntat drag. James skrev på för Bristol City. Ett kontrakt som sträcker sig över hela säsongen med möjligheter till förlängning. Han ratade därmed anbud från Premier League och skotska toppfotboll för att ta sig an ett år i Bristol. En klubb utan vidare historia och framgångar men en klubb med familjesjäl. Det var så James uttryckte sig för engelsk media då han fick frågan om varför han gjorde klubbvalet. En varm klubb med ambitioner. James är tänkt att vara en del av det nya Bristol City. Den klubb som nu snart kommer att få en ny arena och kämpar om att vinna serien kommande säsong. Det är en utmaning på fotbollsålderns höst.

Harriers tar han om ratad talang

Blue Square Premier
Kidderminster Harriers har gjort sommarens andra värvning. Försvararen Aaron Griffith, 20 år, är manager Steve Burrs senaste presentation efter att han förra veckan inhandlade Nick Wright från Tamworth. Griffith är en lovande talang som gick hela vägen upp genom Coventrys akademi för att sedan anslutas till Aston Villas dito. Unga lovande produkter har oftast mycket små möjligheter till A-lags kontrakt med de stora engelska klubbarna. Villa valde att rata Griffith och istället handla utländskt. En förlust för engelsk fotboll på lång sikt samtidigt som mindre klubbar likt Kidderminster får lysande tillfällen att ta över storklubbarnas utsorteringar.
Griffith, som till vardags bor i just Kidderminster, har gjort mycket och lite till för att imponera på manager Burr. I BSP kommande säsong kommer därför Griffith på allvar kunna ge utlopp för sina känslor och revanschera sig för sveket från Villa-tiden.

St Johnstone lånar kanadensiskt

SPL
Marcus Haber kommer den kommande säsongen inte att ha The Hawthornes som arbetsplats. Istället blir det McDiarmid Park i Perth som blir ny skådeplats för den 21-åriga kanadensiska anfallaren som bara för några år sedan stod och vägde mellan att satsa på baseball, basket eller fotboll. Haber var en enastående talang i alla tre sporterna men valde till sist fotbollen. Det kan nu The Saints från Perth vara glada för. St Johnstone har lånat in Haber över hela kommande säsong. Haber, med ett förflutet i Vancouver Whitecaps, har ännu inte gjort en ligamatch för WBA utan var istället på lån till Exeter under förra säsongen. Idag, lördag, får han chansen att bevisa att han är en duktig anfallare då nya managern Alan Main kommer lufta truppen i träningsmatchen mot Manchester United XI. Från bänken i WBA och spel i League Two med Exeter rakt upp i skotska Premier League. Marcus Haber får nu återigen sätta talangen på prov.

Kultmålvakten Smith är till salu

The Championship
Målvakten Paul Smith har gjort 120 matcher för Nottingham Forest sedan 2006. Några mer matcher för klubben ser det inte ut att bli.
Manager Billy Davies föredrar nämligen den konkurerande Lee Camp i målet och placerar Smith på transferlistan. Det rapporterar idag Dail Mirror. Smith, 31 år, är populär bland klubbens supportrar. Fyra års tjänst på City Ground med uppflyttningar och uppoffringar är värt mer än så.
Smith är en del av historieskrivningen i klubben och i den engelska ligacupen efter att i en ligacupmatch mot Leicester den 18 september 2007, som målvakt dessutom, gjort mål efter 23 sekunder.
Bara en sådan sak gör Smith till en ovärderlig kultfigur. Men Davies bestämmer och då är Smith till salu.

Supermac - Hårt och målglatt

En av engelsk fotbolls bästa anfallare under 1970-talets första halva avslutade sin karriär i Djurgården 1979. Malcolm McDonald var 29 år gammal då han avrundade sin 11 år långa karriär med nio matcher för Stockholms-laget. En kort karriär kan tyckas men om sanningen skall fram så var den lika dynamisk och målfarlig. Karriären som inleddes säsongen 1968/69 i Fulham, klubben och området McDonald växt upp i, gick vidare till Luton för att nå sin kulmen i Newcastle 1971. De 49 målen på 88 matcher för Luton hade fått storklubbarna att röra på sig som magneter till McDonald. Newcastle drog det längsta strået. Fö 180,000 pund hade The Magpies fått en personlighet som får de flesta att blekna. Med attityd, självförtroende, snabbhet, styrka och målkänsla så charmade Supermac, det smeknamn han snabbt skulle komma att få av supportrarna, hela St James Park. 95 mål på 187 matcher mellan 1971-1976. McDonald var målvakternas skräck. Men lika farlig som han var mot sina motståndare, lika farlig var han mot sig själv. I Newcastle-debuten mot Liverpool hade han lovat publiken ett hattrick. Det uppfyllde han också men han kunde inte i efterhand minnas det. McDonald hade nämligen efter tredje målet kolliderat med Liverpools målvakt och fick bäras ut på bår. Så såg det ut i karriären. Hårdnackat och målglatt. Arsenal blev fjärde klubben för anfallaren då han 1976 lämnade Newcastle för den udda övergångssumman 333,333 pund och 33 pence.

Samma visa här. Mycket mål och mycket skador. McDonald skulle komma att göra 42 mål på 84 matcher för Highbury-klubben och skrev därmed även in sig i The Gunners-historieböcker.
Några pokal-böcker skulle det däremot inte bli. McDonald missade cuptitlar och ligatitlar med både Newcastle och Arsenal.
McDonalds hårda spelstil gjorde att han ofta råkade ut för skador. I en match med Arsenal 1978 skadade han sitt knä så svårt att en comeback till den absoluta toppen var omöjlig. Istället flyttade McDonald till Stockholm. Det blev bara några matcher på Stockholm Stadion. Kroppen satte stopp för mer. Skorna lades på hyllan och McDonald tog sig an manageryrket. Fyra år på Craven Cottage mellan 1980-1984 som manager för Fulham för att åren senare ta sig an Huddersfield. Där slutade han 1988. Då var det nog med fotbollen. Supermac hade gjort sitt och kommer alltid att vara ihågkommen för det.

Evertons president grundande Liverpool

Historien om Liverpool FC började i grannklubben Everton.
Everton, grundade 1878, hade spelat på Anfield sedan 1884, men under sju år höjde bryggeristen, politikern och tillika arenaägaren John Houlding hyran från 100 pund till 250 pund. På tok för dyrt tyckte de styrande i Everton och bestämde sig därför att söka sig något eget. Everton bestämde sig därför för att flytta till nybyggda Goodison Park.
Houlding som var känd för sin girighet hade nu gått ett steg för långt. Hur skulle han nu tjäna pengar? Han hade en arena men inget lag som kunde spela där. Hans karriär hade egentligen kunnat sluta här. En skandal. Men Houlding var företagsam.
Ett fåtal avhoppande medlemmar från Everton stod på Houldings sida och dessa skulle komma att hjälpa honom mycket.

I januari 1892 försökte Houlding bilda en ny klubb kallad "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc". Fotbollsförbundet sade nej. Det fanns redan ett lag med det namnet.
Houlding gav sig inte. Staden Liverpool och hans egna arena Anfield var tvunget att få sig ett till lag. Han fick det också. Klubbens namn skulle vara efter staden. Enkelt och logiskt,
Den 15 mars 1892 bildades Liverpool Football Club.
Åtta år senare, år 1900, skulle klubben för första gången vinna ligan. Till stor del av skotsk hjälp.
"Team of all Macs" var det man kallades efter att den skotske lagledaren John McKenna värvat ett till sig ett dussin landsmän. De första raderna i Liverpools framgångsrika historia var skrivna. Till största delen av en f.d president i Everton.

Ödet vill McPhail illa?

The Championship
Cardiff Citys mittfältare Stephen McPhail missade tre månader av säsongen förra hösten då han behandlades mot cancer. Sedan dess har vägen tillbaka varit hård och jobbig men McPhail har aldrig gett upp. Förra helgen träningsspelade Cardiff mot Notts och vann med 2-1. En seger med besk eftersmak då det skulle visa sig att McPhail skadat knät. Läkare och medicinsk personal i klubben har sedan dess undersökt. Igår kom domen. McPhail kommer att vara otillgänglig under de kommande två till tre veckorna. Ytterligare ett slag i ansiktet på spelaren och på klubben. Försäsongen fick sigabrupt slut vilket leder till att McPhail missar de inledande matcherna på den nya säsongen och Cardiff tappar en viktig spelare. Murphys Lag och McPhail. Hand i hand genom karriären. Why do bad things happens to good people, frågar sig nu supportrar till klubben. En fråga utan svar. Ödet bestämmer helt enkelt det.

fredag 30 juli 2010

Träffsäkerhet a´la Downing

Profiler vi minns - Lee Chapman

Jag minns honom allra mest från 1990-talets tidiga år då han rev och slet i Leeds Uniteds anfall.
Även från tiden i Portsmouth och West Ham under samma era.
Lee Chapman har mer klubbar än så på sin meritlista. Den förra anfallaren som idag är 50 år gammal föddes i Lincoln 1959 och inledde karriären i Stoke 1978. Under fyra säsonger skulle det komma att bli 99 matcher och 34 mål för The Potters innan flyttlasset gick vidare till Arsenal 1982. Här såddes embryot till det som skulle komma att bli något stort. En hård och profilstark anfallare tog steget in i finrummet och fick blickarna på sig. Bland annat som dynamisk anfallare i Sheffield Wednesday.

Under åren på Hillsborough skulle Chapman komma att bli en omtyckt lirare med känsla för mål och attityd. Mellan 1984-1988 blev det 63 mål på 149 matcher för Hillsborough-klubben.
Chapman blev en kultfigur i staden och saknades stort då han flyttade vidare till franska Chamois Niortais. Rastlös som få så tog det inte lång tid innan Chapman var tillbaka på engelsk mark. Brian Clough ansåg att Chapman passade bättre i hemlandet och värvade honom 1988 till Nottingham Forest. Två år, 48 matcher och 15 mål senare var det dags för det som skulle få undertecknad att minnas honom mest. Leeds-tiden. Chapman gjorde 62 mål på 137 matcher mellan 1990-1993. Ett sådant register kan tyckas vara tillräckligt motiv för en landslagsplats. Så enkelt var det inte. Graham Taylor, förbundskapten under denna tid, valde att satsa på spelare från södra England. Chapman fick därför aldrig göra en A-landskamp men däremot en B-landskamp. Färden gick vidare. West Ham som sagt och Portsmouth. Fjorton klubbar under karriären och två utlandsäventyr. Förutom tiden i Frankrike så avslutade faktiskt Chapman sin karriär i Skandinavien. I norska Strömsgodset blev det 1996 fem matcher innan Chapman lade skorna på hyllan. Idag driver han restaurang och pubverksamhet på flera ställen i England med sin fru.

Halseys kamp mot cancern

Med 220 dömda matcher i Premier League och ett par internationella insatser så är Mark Halsey, 49 år, ett erkänt namn i fotbolls-England. Domarkarriären började 1989 i Football League för att 10 år senare ta sig an Premier League. Halsey har flera tuffa matcher på meritlistan där han många gånger gjort konstiga beslut som satt honom i centrum av händelserna. Det allra tuffaste höll på att knäcka honom totalt. Det var strupcancer som tog knäcken på honom. Det uppdagades i augusti förra året och sedan dess har vägen varit både brokig och lång. Halsey gav sig inte. Han bet ihop och tog sig an behandlingen. En behandling som gått vägen. Halsey kan nu snart börja dömma fotboll igen. Elaka tungor runt om i England drar idag sina egna slutsatser om varför och hur det gick som det gick. Halsey var känd för att blåsa sönder matcherna och sätta sig själv i fokus.
483 gula kort och 32 röda har Halsey viftat med sedan 1999. Visselpipan har därmed gått varm i munnen. Cancer är dock inget man skämtar om. En vidrig sjukdom. Tycka vad man vill om egocentriska domare men Halseys kamp mot sjukdomen gjorde att han segrade.
Det unnar TLC honom.

Mark Hughes ny manager i Fulham

Premier League
Nu är det klart. Bekräftat från styrelserummet på Craven Cottage. Mark Hughes,46 år, är ny manager för charmklubben från västra London. Hughes med meriter som spelare i bland annat Manchester United och Chelsea har som manager haft hand om Blackburn och Manchester City.
Klubbens ägare Mohamed Al Fayed säger i en intervju att han hela tiden viljat ha Hughes som Hodgsons efterträdare. Hughes har, enligt Al Fayed, samma syn på hur fotboll skall spelas. För att ta klubben till en nästa nivå har Al Fayed utlovat en satsning. Harrods-plånboken.
Enligt Daily Mirror så uppges ett av Hughes önskemål vara att värva Manchester Citys trion
Stephen Ireland, Craig Bellamy och Roque Santa Cruz. Hughes känner dem alla från tiden i City och ser gärna att dessa återigen får komma att arbeta under honom. Troligt? Nja. Den ekonomiska biten i dessa affärer är något större än vad Al Fayeds börs klarar av. Men visst, nämnda trio i Fulham hade kunnat få klubben till en ny nivå.

Moyes PR-trick

"I am from a city (Glasgow) that is not unlike Liverpool. I am joining the people's football club. The majority of people you meet on the street are Everton fans. It is a fantastic opportunity, something you dream about. I said 'yes' right away as it is such a big club."

Citatet är David Moyes och är taget från en presskonferens den 14 mars 2002. Moyes var då ny manager i Everton och hade precis lämnat samma tjänst i Preston. Samtidigt som Moyes, med ett klappande Celtic-hjärta, upphöjde sig själv genom uttalandet och gjorde sig till idol hos många Everton supportrar så fick han den röda delen av Liverpool att känna avsky och förakt. Moyes Celtic anknytning var mer förenat med Liverpool. De bägge klubbarnas många band till varandra var mer starka än det som nu Moyes gjorde gällande. Moyes gjorde ett PR-trick. Han fick folk att reagera och uppmärksamma Everton. Så har skotten gjort sedan dess.

Brotherston satte avtryck i Rovers

En av brittisk fotbolls mest uppseendeväckande och iögonfallande frisyrer kan en före detta Blackburn spelare stoltsera med att ha haft. Nordirländaren Noel Brotherston värvades 1977 till Blackburn ifrån Tottenham och gjorde avtryck direkt. Inte bara på fotbollsplanen. Hans lufsande spelstil och hans stora hårsvall fick honom att likna en blandning av Quasimodo och en clown. Karismatisk på alla sätt och vis. Dessutom hade han kämparinstinkter som få och ett stort hjärta för laget. Brotherston bjöd på sig själv och underhöll på sitt egna sätt. Rovers supportrar älskade sin mittfältare. Tio år skulle det bli på Ewood Park. Hela 317 matcher och 40 mål innan Brotherston lämnade Rovers för att 1987 gå till Bury. Mellan 1980-1985 skulle det komma att bli 27 landskamper för Nordirland. Brotherston lade av med fotbollen 1989 och skolade om sig till snickare och målare. Den 6 maj 1995, i en ålder av 38 år, lämnade Brotherston jordlivet efter att fått en hjärtattack. En stort Rovers hjärta hade slutat slå på en person som fann i tusentals Rovers-hjärtan.

Cupkollen - Om britter i Europa

Här om dagen åkte Celtic ner till Portugal och ställdes mot Braga i den första kvalmatchen till Premier League. Den resan vill The Bhoys idag helst glömma. Förlust med 3-0 innebär att skottarna har den berömda kniven mot halsen i returen. Vinst med minst 4-0 krävs. Tuff uppgift för Neill Lennon och Johan Mjällbys grönvita grabbar.
Igår spelades det fler matcher i Europa med brittiska inslag.
***
Rabotnicki-Liverpool 0-2
Liverpool gjorde processen kort med sitt motstånd då man igår steg in i den tredje kvalomgången till Europa League. Med ett reservbetonat lag som saknade ett flertal namnkunniga stjärnor kunde engelsmännen ändå utan problem vinna med 2-0 borta mot makedonska Rabotnicki. Fransmannen N´Gog blev tvåmålsskytt.
Roy Hodgson fick sig en smakstart då han i sin första tävlingsmatch med Liverpool som manager fick vinna. Vinsten på bortaplan är bra trots motståndet med tanke på att varken Steven Gerrard, Joe Cole, Jamie Carragher, Glen Johnson, Javier Mascherano, Maxi Rodriguez, Fernando Torres, Pepe Reina, Dirk Kuyt och Ryan Babel spelade. Liverpool som även uttalat sig tidigare om att denna kommande säsong istället satsa stenhårt på att ta tillbaka sin plats i "The Big 4" har goda möjligheter med att ta sig ut på ett längre Europa-äventyr.
***
Ålesund-Motherwell 1-1
Jamie Murphys mål i den 48 minuten såg ut att ge skottarna ett försprång i den tredje omgången. Ålesund och Alexander Mathisen ville annolunda. En tilldömd straff på övertid och mål på den av nämnda spelare gjorde att norrmännen kan ta med sig ett oavgjort resultat till returen på Fir Park. Manager Craig Brown behöver egentligen inte känna oro inför returen. Spelar man det spel man gjorde igår så skall Ålesund inte vara några hinder på vägen till nästa omgång.
***
Maribor-Hibernians 3-0
Manager John Hughes ångrar sig nog idag att han endast körde med Colin Nish som ensam anfallare på topp borta mot Maribor. Avsaknaden av offensiv fotboll gjorde att slovenerna tog över matchen totalt. Bollinnehav och målchanser dominerades av hemmalaget. Den stora spelaren igår var Ilicic som gjorde två mål för hemmalaget i en match som svenske skandalomsusade domaren Martin Ingvarsson dömde. Seger med 3-0 till hemmalaget Maribor ger en svår retur hemma på Easter Road i Edinburgh.
***
Maritimo-Bangor City 8-2
Av resultatet att dömma så var det ingen snack om saken. Walesarnas resa till Madeira är nog något som helst av allt vill glömmas bort. Att ens försöka sig på tanken på en vändning i returen på Farrar Road är att lägga ner onödig energi. Cupäventyret är slut även denna gång för The Citizens.
***
Cliftonvilles Europa-äventyr ser ut att bli svårt framöver. I början av veckan förlorade man borta mot CSKA Sofia.
Bulgarerna vann med 3-0.
***
Walesiska TNS (The New Saints) får även dem en tuff uppgift i returen efter att ha förlorat med 3-1 borta mot Anderlecht i kvalet till Premier League tidigare under veckan.
***
I övrigt så kan det berättas att det även spelades cupfotboll i den Irländska Republiken igår. Shamrock tog emot italienska storklubben Juventus. Italienarna gjorde vad man skulle och vann med 2-0.
***

torsdag 29 juli 2010

Mark Hughes och Craig Bellamy till Fulham?

Premier League
Mark Hughes är bara en signatur från att presenteras som ny manager i Fulham. Det rapporterar idag blandade medier ifrån Storbritannien idag. Återigen så snuvar walesaren Hughes isåfall sin gamla City-företrädare Sven-Göran Eriksson. Men Hughes kommer isåfall inte ensam till Craven Cottage. Med sig följer hans gamla anfallare ifrån tiden i City. Landsmannen Craig Bellamy. Återstår endast att se ifall Bellamy kan tänka sig att gå ned så mycket i lön. Fulham är ju som bekant ljusår från att matcha oljemiljardnärerna Citys lönesättningar.

Är detta bra eller dåligt för Fulham? Svår fråga. Återstår att se ifall det skulle bli så som det spekulerats om. Bellamy var en sevärdhet i City förra säsongen och hans kontroversiella spelstil och attityd har satt spår i alla klubbar han representerat under karriären. Men Hughes då? TLC är kluven till Fulhams val. Hughes är grå. Hans filosofi är tråkig. Fulham hade behövt ett nytt kliv uppåt efter Hodgson. Inte ett kliv tillbaka. Samtidigt lär Hughes inte ha lika mycket press och krav på sig i en liten klubb som Fulham som han hade då han ledde City. Frantiden får utvisa vad som är rätt.

Gigg Lane - Since 1885

Gigg Lane, Greater Manchester, hemmaarena åt Bury FC i League Two har fungerat som hemvist åt klubben sedan klubben grundades 1885.
Första matchen som spelade på arenan var en vänskapsmatch mellan Bury och Wigan den 12 september samma år. En match som Bury vann med 4-3.
Arenan som idag inhyser 11,840 åskådare har genom åren fungerat som arena för rugby, cricket, baseball och lacrosse och har även inhyst Manchester Uniteds reservlag och sedan 2005 även varit hemvist för amatörlaget FC United Of Manchester.

Erfaren ung uggla till Shrewsbury

League Two
Som 19-åring värvades Sean McAllister till Sheffield Wednesdays akademi ifrån Bolton. Samma år utnämndes mittfältaren till Årets Unga Spelare. Sedan dess har det blivit 68 matcher för Hillsborough-klubben. Konkurensen i truppen har dock varit hård och McAllister har mot sin vilja lånats ut till Mansfield och Bury. Under sommaren gick kontraktet ut med The Owls, inget nytt kontrakt gavs utan istället visade Shrewsbury intresse. McAllister, idag 23 år, kan League Two efter tiden i Bury. Han är inskolad i Football League och har erfarenheter från spel i tre olika divisioner. Att få lämna bänken på Hillsborough och bli en del av Graham Turners framtidsprojekt i Shrewbury kunde han inte tacka nej till. McAllister såg inget annat val än att teckna ett tvåårs kontrakt med Shropshire-klubben.Manager Turner är förvånad över att McAllister fortfarande var kvar på transfermarknaden. En spelartyp likt McAllister har med sin offensiva kraft, attityd, erfarenhet från spel i högre serier och kämparglöd mycket att tillföra Shrewsbury och deras kamp den kommande säsongen.

Pintados måltorka är över

The Championship
Som anfallare har man ett krav på sig: producera och leverera. Enklare än så är det inte. Spanjoren Gorka Pintado har inte gjort ett endaste mål på sex månader. Tålamodet i Swansea började tryta de sista omgångarna i våras då ett överlag målsnålt Swansea inte lyckades öka på målskörden. Under hela förra säsongen gjorde Pintado endast två mål.
Igår befann han sig tillsammans med lagkamraterna på träningsläger i Holland. Match mot Haaglandia, till vardags i den holländska tredje divisionen. Vad händer då? Jo, Pintados målkomplex släpper och spanjoren gör ett hattrick. Mitt framför ögonen på nya managern Brendan Rodgers. Bättre tändvätska inför säsongen kunde inte Pintado få. Då matchen var slut hade walesarna vunnit med 4-1. Då passade även Brendan Rodgers på att dra på smilbanden.
Smakstart på den kommande säsongen för båda två.

onsdag 28 juli 2010

Huddersfield tränar fel

League One
Sedan tidigare är Tom Clarke och Lee Novak på skadelistan på grund av trasiga ligament i knäna. Idag förklarar Huddersfields manager att en tredje spelare i truppen råkat ut för samma skada. Den 26-årige försvararen Nathan Clarke, 24 matcher förra säsongen och tre mål, har ådragit sig en skada av samma slag som gör att han kommer att vara indisponibel de kommande 10 veckorna. Ett tungt slag för manager Lee Clark som nu verkligen får sätta sig ned och gå igenom träningsprogrammet med sin stab. Någor är fel i uppbyggnaden. En skada är, så att säga, ingen skada. Tre stycken är däremot allvarligare. Skadorna är ingen tillfällighet. Något är fel i träningen. Clark är bekymrad. De tre spelarna på skadelistan är ordinarie och mycket viktiga. Ett bortfall på trion en längre tid kan bli ödesdiger och nu ser sig manager Clark om efter ersättare på transfermarknaden. Först och främst bör han nog prioritera uppbyggnaden av träningen. Det är där som någonting brister.

Tarmo-The Kinky one

The Championship
Det blir estniskt på Boros mittfält kommande säsong. Det är Tarmo Kink, 24 år, som övertygat Gordon Strachan så mycket att ett tre års kontrakt skrivits med den estniske 46-faldige landslagsmannen. Kink som senast spelat i den ungerska klubben Gyori ETO ses som en mycket bra mittfältare med bra bollkontroll och duktigt vänsterfotad. Olika Boro-forum gör sig nu lustiga över namnet på den nya spelaren. Tarmo - The Kinky one stod det att läsa på ett forum. Nu hoppas supportrarna på att en sensationell sexskandal skall uppdagas med spelaren. Hade engelsmännen förstått förnamnets svenska betydelse så hade fantasin kunnat skena iväg ännu längre.

Ambrose fortsätter i Palace

The Championship
Crystal Palace kan andas ut. Klubben har lyckats behålla sin guldklimp, profil och skyttekung i åtminstone tre år till.
Darren Ambrose skrev nämligen i måndags på för ytterligare tre år i klubben och därmed så är det slutspekulerat om att
mittfältaren skulle komma att gå till Londonrivalen QPR. Ambrose som förra säsongen stänkte in 22 mål i The Championship betydde nytt kontrakt för The Eagles och är värd sin vikt i guld på Selhurst Park. Det nya kontraktet ses som sommarens bästa present till samtliga supportrar till Crystal Palace.

Gavin Grant fick 25 års fängelse för mord

Bradford-anfallaren Gavin Grant, 26 år, fälldes i måndags för mord. Grant ansågs skyldig till ett mord, en ren avrättning, i ett bostadsområde i norvästra London där han skjutit en annan man till döds i ett gängrelaterat bråk.
Detta rapporterar idag BBC News London.
Grant fälldes tillsammans med två kumpaner och fick ett kännbart 25-årigt fängelsestraff. Grant och hans liga har tidigare varit kända hos polisen och att han skulle vara skyldig till mordet rådde det ingen tvivel om.
Vittnen som hörts om mordet berättar att Grant varit en ledare i det kriminella nätverk som sysslat med utpressning och narkotikahandel.
Klubbarna som han skjutit in sig i under sin lagliga karriär som anfallare på fotbollsplanen, förutom Bradford, är Millwall, Wycombe och Gillingham. Nu blir det istället till att hemmastadga sig på kåken under minst 25 år. TLC undrar lite konfunderat om hur det står till med lönesättningen bland fotbollsspelare i Football League?! Sist jag kontrollerade lönerna i ligan så fanns det så mycket pengar att man inte behövde ha ett arbete vid sidan om...

Veckans träningsmatcher

Då var resultatbörsen öppen igen. Fulhams försäsongsläger i Sverige forsatte under tisdagen med en oavgjord match mot Malmö FF. Bristol City förlorade tredje raka träningsmatchen i måndags medan MLS-klubben Kansas City Wizards satte Manchester United på plats i söndags.
Nedan kan ni finna mer resultat.
*****
Söndag 25/7
Glasgow Rangers-Blackburn 2-1
Kansas City Wizards-Manchester United 2-1
Tottenham-Sporting Lissabon 2-2

Måndag 26/7
Exeter-Bristol City 3-1
Wealdstone-Dag & Red 1-3
Stockport-Inverness CT 0-1

Tisdag 27/7
Malmö FF-Fulham 0-0
Walsall-Aston Villa 1-2
SC Neusiedl 1919-Arsenal 0-4
Peterborough-Leicester 1-5
Shrewsbury-Coventry 0-0
Derby-Stoke 1-0
Doncaster-West Bromwich 1-0
Dartford-Millwall 0-2
Reading-Wolverhampton 2-1
York-Scunthorpe 1-0
Stevenage-Watford 0-2
Woking-Brentford 0-4
Cambridge-Colchester 0-1
Garforth Town-Hartlepool 2-1
Solihull Moors-Burton Albions 0-1
Tamworth-Chesterfield 0-2
Altrincham-Macclesfield 1-2
Nuneaton-Northampton 0-2
Oxford Utd-Manchester United XI 1-2
Alfreton Town-Rotherham 2-0
Nantwich Town-Wrexham 0-4

Franks skall mogna i Oxford

League Two
I Huddersfield och League One har han ingen plats. Mittbacken Leigh Franks, 19 år, har kämpat sedan han blev seniorspelare men utan vidare resultat. Han har ett år kvar på kontraktet med The Terriers och nu väljer klubben att låna ut spelaren under halva kontraktstiden för att där se ifall Franks är något att satsa på i framtiden. Det är i League Two och hos nykomlingen Oxford som Franks skall mogna, blomma ut och bli vad Huddersfield hade viljat ha.
Leigh Franks själv ser äventyret som sin största utmaning. Gör han bra ifrån sig i Oxford så kan hans karriär ta ytterligare ett steg. Det gynnar alla parter.

tisdag 27 juli 2010

Cronin byter klubb i Kent

League Two
Gillingham har gjort klart med en ny målvakt. Ifrån Ebbsfleet har klubben värvat Lance Cronin, 24 år. Cronin som var en del av det Ebbsfleet-lag som vann FA Trophy på Wembley 2008 byter därmed en Kent-klubb mot en annan. Född och uppvuxen i Brighton så inleddes karriären dock i Crystal Palaces akademi. Cronin har sju landskamper med det engelska C-landslaget och har även spelat i Wycombe, Oldham och Shrewsbury. Hans provspel i klubben har varit mycket bra och redan nu ses Cronin som en utmanare om förstaplatsen i Gills målet. Alan Julian har därmed fått konkurens.

Ingen rör Gary Hart

League One
Då han värvades 1998 ifrån amatörlaget Stanstead i Essex League kostade han motsvarande 12,000 kronor. För att locka Gary Hart till Brighton var dåvarande manager Brian Horton även tvungen att krusa spelaren med ett extra träningsställ. Hart nappade och sedan dess har mittfältaren, idag 33 år gammal, spelat på sydkusten och i Brighton & Hove Albion. Över 400 matcher har det blivit för spelaren som med åren blivit ett med klubben. Hart andas och lever Brighton. I våras såg det dock ut att eran höll på att ebba ut. Manager Gustavo Poyet granskade truppen och fastnade på veteranen Harts namn. Skulle han få vara kvar? Hade Poyet nytta av en 33 år gammal räv? Poyet visste att frågan var känslig. Hart var en levande legend och en ikon i klubben. Frågan lobbades därför vidare till styrelsen som i sin tur tog sig ett snack med supporterklubben. Svaret blev som Poyet hade befarat. Ingen rör Hart. Oavsett ålder och kvalité så är Gary Hart synonymt med Brighton. Han är ledaren, attityden, kämpen och grovjobbaren samtidigt som han gör det med hjärtat. Hart är den som manar på lagkamraterna i de svåraste motgångarna och som aldrig gnäller.Så är det och så förblir det. Poyet hade inget val. Ett nytt kontrakt skrevs därför med spelaren under dagen som löper ut nästa sommar. Gary Hart fortsätter sin trogna tjänst på Withdean Stadium och gör till hösten sin trettonde säsong i klubben. Det är respekt. Sådana spelare växer inte på träd.

Gary Hooper är klar för Celtic

SPL/The Championship
Scunthorpe United har hållt hårt i sin anfallare Gary Hooper under sommaren. Anbuden har varit många. Idag drog Celtic det längsta strået. För 2,4 miljoner pund flyttar den 22-åriga anfallaren Hooper till Glasgow och följer, som manager Neil Lennons sjätte nyförvärv under sommaren, med sina nya lagkamrater till morgondagens match i Champions League-kvalet borta mot Braga.
Historien om Hooper är en solskenshistoria. Essex-sonen slog igenom i lilla Grays Athletic innan han värvades till grevskapets stolthet Southend. Hos The Shrimps tog Hooper ingen plats utan blev istället utlånad till Leyton Orient och Hereford. I Hereford vräkte han in mål till den grad att Scunthorpes scouter på plats blev tårögda. Ett värvningsanbud gavs och Southend sålde gladeligen den spelare som inte alls uppfyllt deras krav. Det skulle man ångra i efterhand. Scunthorpe passade Hooper som handen i handsken. Mellan 2008-2010 skulle det bli 43 mål på 80 matcher för The Irons. Idag ångrar sig säkerligen Southend lika mycket som Hooper är nöjd. Han bevisade omvärlden att han var en målglad man. Målen i The Championship ekade ända upp till den skotska huvudstaden och idag är den ratade Essex-sonen på väg till Portugal.

Morecambe byter blad i historieboken

League Two
I våras spelade man playoff semifinal mot Dagenham & Redbridge. I säsongens sista match förlorade man och tvingades inte bara se Dag & Red gå till Wembley-final, man satte också för sista gången foten på arenan Christie Park.
Nu har Morecambe vänt ett blad i klubbens historiebok. Ett nytt kapitel. En ny spännande blank sida. En ljus framtid som skall gå i revanschens tecken på nybyggda Globe Arena.
Som del i det passar man även på att förnya sig.
Idag presenterade manager Sammy McIlroy två nyförvärv. Wrexhams mittfältare Andy Fleming och Northamptons försvarare Chris McGready är nya i klubben. Två spelare av helt olika slag. Fleming, 22 år, är talangfull och lovande och nappade direkt då anbud kom från Football League. McGready, 29 år, är veteranen. En erfaren och rutinerad man. Det är så Morecambe kommer att fungera framöver. I det nya kapitlet skall ungdomlig entusiasm förenas med rutin och erfarenhet. Ett sådant koncept gör alltid en bok som Morecambe läsvärd.

Då Graham räddade Millwall

Den legendariske och kontroversiella managern George Graham är känd för sina framgångsrika år som manager för Arsenal. Graham har på så sätt blivit synomymt med norra London. Men det är även andra delar av staden som han satt sina spår. I södra London och Bermondsey lever minnet kvar. Det var nämligen där som Grahams första jobb som manager började.
Den 6 December 1982 utsågs Graham till manager för Millwall. Klubben som då var i botten av den gamla tredje divisionen skulle snart få nytt syre. Graham vände upp och ned på det mesta i klubben och samma säsong undvek man nedflyttning. Säsongen 1984/85 rullade det på utan besvär i Bermondsey. Graham var lejonkungen då hans flock åt upp motståndet. Man vann ligan och gick upp i den gamla andra divisionen. Året därpå, 1986, lämnade Graham södra London och flyttade till Highbury. Han hade dock sått framgångsrika frön på The Den. Klubben blomstrade året därpå och 1987/88 gick Millwall upp i den högsta divisionen. Mycket tack vare Grahams arbete åren innan.

Medias fantasier tar aldrig slut

Senast i morse kunde man läsa att "Mancini beredd att betala 794 miljoner för Torres" och "Torres har bestämt sig för att lämna Liverpool".
Denna sorts skräpjournalistik blir jag så jävla trött på och det värsta är att det verkar bara bli värre och värre ju fler transferfönster som passerar. I spetsen för att sprida dyngan här i Sverige går Fotbollskanalen och Aftonbladet och de verkar vara beredda att göra vad som helst för att "skapa" nyheter, lägga till och dra ifrån, överdriva eller rent av bara hitta på något. Allt för skapa rubriker och locka fler läsare ungefär så som Se & hör arbetar.

Den faktan som finns i fallet Fernando Torres väljer man helt att bortse från:

*Ingenstans har Torres själv sagt att han vill lämna klubben
*Torres har kontrakt med Liverpool till 2013. Alltså är det Liverpool och inte Torres som bestämmer om eller när han kan byta klubb.

Sen är jag högst tveksam till att någon klubb betalar 60-70 miljoner pund för en spelare som är skadad så mycket och som var allt annat än bra i VM som avslutades nyligen. Torres är en spelare av absolut högsta klass och jag är helt säker alla av europas toppklubbar vill ha honom men inte till de summorna som nämns i media.

Bara hoppas att att fler folk får upp ögonen för hur denna sorts media arbetar och att man slutar att läsa där. Först då kan saker och ting förändras till det bättre!

Billy & Alessandro - Grattis på födelsedagen!

William James McCullough fyller idag 75 år. Billy McCullough som han kom att kallas föddes den 27 juli 1935 i den nordirländska staden Carrickfergus och inledde karriären i Portadown. Som vänsterback skulle McCullough snart komma att göra fin reklam för sig och de engelska klubbarna stod snart på kö efter en signatur. En övergång blev av och den lyckliga parten var Arsenal i december 1958. I norra London blev han snabbt en omtyckt spelare. Åtta säsonger skulle det komma att bli på Highbury med 268 matcher i den röda tröjan. McCullough är en av de bästa spelarna i Arsenals historia som burit tröja nummer tre. Hans konsekventa mönster på planen gick hem bland supportrarna.
Det var under denna tid han skulle komma att få dra på sig den nordirländska landslagströjan. Mellan 1961-1966 blev det 10 landskamper. År 1966 var McCullough 31 år gammal. Yngre förmågor i Arsenal började sticka upp och hans ordinarie plats var inte längre given. Landslaget var även det avslutat. JusMcCullough behövde miljöombyte och nappade direkt då Millwall erbjud honom ett kontrakt. En säsong och 19 matcher skulle det komma att bli i Millwall. McCullough tackade för sin medverkan på högsta nivå och drog sig tillbaka. Amatörlaget Bedford blev sista engelska klubben innan vänsterbacken McCullough flyttade tillbaka till födelselandet.
TLC lyfter sedvanligt på kepsen och gratulerar Billy McCullogh på hans 75-års dag.
***********
En annan fotbollsspelare med anknytning till engelsk fotboll som fyller år idag är italienaren Alessandro Pistone.
Försvararen Pistone, med ett förflutet i Newcastle mellan åren 1997-2000 samt i Everton 2000-2007, föddes dagens datum 1975 och fyller därmed 35 år. Han värvades till Newcastle ifrån Inter av dess dåvarande manager Kenny Dalglish för 4,3 miljoner pund. Det började bra i Newcastle men förvandlades till en mardröm då Dalglish fick sparken. Den nya managern Ruud Gullit gillade aldrig Pistone, frös ut honom och lånade ut honom 1999 till Venezia. Pistones lyckligaste dag i engelsk fotboll var då Gullit fick sparken. Den nya managern Bobby Robson skulle komma att ha ett gott öga till Pistone men fick bara behålla honom i ett år innan Everton lade beslag på honom. Nu började en sju års lång tid i Liverpool. Hade det inte varit för en massa skador så hade de spelade matcherna blivit betydligt fler än 103 stycken som spelades. David Moyes tröttnade på den skadebenägna spelaren mer och mer och gav honom endast en ettårig förlängning på kontraktet. Då detta gick ut 2007 var Pistone klubblös, provspelade för Middlesbrough och Watford utan vidare resultat och lämnade därefter England för den belgiska klubben RAEC Mons. Där blev det en säsong innan han 2008 lade skorna på hyllan för alltid. Trots sina framgångsrika säsonger i England så blev det aldrig någon A-landskamp för Pistone. Däremot 11 U21-landskamper.
Även Pistone önskas en trevlig födelsedag med ett fyrfaldigt grattis.

Det ryktas...

* Spanska klubben Osasuna är intresserade av Arsenals målvakt Manuel Almunia. Det var där karriären började för Almunia. Skulle Almunia försvinna till Spanien så har The Gunners en alternativ ersättare i västra London. Fulhams australiensare Mark Schwarzer sägs vara Arsenals första val isåfall. Detta rapporterar idag Daily Mail.
*****
* Samma tidning skriver även att f.d Spurs och dagens Ajax-manager Martin Jol tittar på eventuella nyförvärv i England. Jol är intresserad av att värva Middlesbroughs egyptiske anfallare Mido.
*****
* Fulham, Sunderland and Bolton är ledande i jakten på Portsmouth anfallaren John Utaka. Den nigerianska landslagsmannen har även erbjudande från tyska klubbar. Det meddelar idag Daily Star.
*****
* Daily Mail fortsätter med sitt Silly Season och hävdar att Hull Citys anfallare Kamel Ghilas snart kan komma att bli utlånad till den franska klubben Arles-Avignon.
*****
* Det är även Daily Mail som har det sista ordet i denna text. De skriver idag om att italienska Roma intresserat sig så mycket för West Hams Valon Behrami att man erbjuder The Hammers två spelare i utbyte. Målvakten Doni och anfallaren Stefano Okaka sägs kunna lämna den italienska huvudstaden som ett direkt utbyte. Nyheten väcker starka reaktioner i Lazio, klubben där Behrami spelade innan han värvades till Hammers 2008.

Coventry storsatsar

The Championship
Nya managern Aidy Boothroyd ger Coventrys supportrar hopp inför den kommande säsongen. Fem nyförvärv har gjorts under sommaren där somliga spelare sticker ut mer ur mängden än andra. Igår presenterades det sjätte nyförvärvet för säsongen. Ifrån Everton har Boothroyd fyndat anfallaren Lukas Jutkiewicz. Den 21-åriga anfallaren som förra säsongen var utlånad till skotska Motherwell har tecknat ett treårs kontrakt på Ricoh Arena och förväntas bli den offensiva kvalité som klubben behöver. Jutkiewicz som inledde karriären som 17-åring i Swindon blir en av de spelare som gör Coventry till en intressant klubb den kommande säsongen. Från gråzon till uppstickare. Supportrarnas längtan om en comeback till högsta serien kan därmed kanske komma att bli sann inom en snar framtid.

måndag 26 juli 2010

Då Blades var bäst

Året är 1897. Den 27 säsongen i engelsk fotboll skall spelas. Sheffield United vinner en 30 matchers lång säsong fem poäng före Sunderland. Man blir även historiska med att vinna med 4-0 borta mot Liverpool. Antagonisten från samma stad vid denna tidens namn The Wednesday hamnar nio poäng efter på en femte plats.
Försvararen Ernest Needham är en av frontfigurerna. Stora och tunga Needham skulle komma att göra 18 säsonger i Blades med hela 554 matcher och 49 mål.
En annan profil var den 193 centimeter långa målvakten William "Fatty" Foulke. Foulke var enorm till kroppsbyggnaden, därav smeknamnet, och fyllde därmed upp i Blades-målet. Från 1894-1905 skulle det komma att bli 299 matcher i målet.
Åter till säsongen 1897/98. Det är jubel i Sheffield. Åtminstone i den rödvitsvarta delen. Sheffield United är ligamästare. För första gången någonsin.
Glädjen är stor i den unga klubben. Blades som grundades endast åtta år tidigare, den 22 mars 1889, på Adelphi Hotel i Sheffield som en bandy och fotbollsklubb, får sig nu ett rejält uppsving.
Klubbens store man Sir Charles Clegg ser en era framför sig men får dock endast nöja sig med en ligatitel. 1899 och 1902 skulle han dock få glädjas med FA Cup-titlar. Det skulle komma två till inom loppet av 25 år.
Det är just bara en ligatitel United har sedan sitt grundande för 121 år sedan.
Men historiens segrar är viktiga och det lever man än på idag.

St Andrews 1985 - The Black Day in Birmingham

En av Englands värsta fotbollsdagar var matchen mellan Birmingham och Leeds lördagen den 11 maj 1985.
St Andrews förvandlades till en mardröm för fotbollsåskådare då Leeds supportrarna gick bärsärk inne på arenan. Pöbeln från Yorkshire satte eld på sin bortasektion, kastade tegelsten och stolssäten på övrig publik. En polisman som tjänstgjorde under matchdagen har i efterhand sagt att den dagen var den värsta i hans liv som polis. Den var "mer som ett slagfält under Första Världskriget än en fotbollsmatch".
Mitt i all tumult hände det mest tragiska. En 14-år ung pojk miste livet då han föll och krossades under en mur på utsidan av arenan. Ett annat ögonvittne på plats var Leeds-legenden Eddie Gray. Gray försökte få sin klubbs supportrar att lugna ner sig men förgäves. Gray skall även han ha sagt att den maj dagen 1985 på St Andrews var som "en skräckens show". Dagen skulle komma att kallas för The Black Day in Birmingham. Det räckte inte med just denna händelse. Samma dag, samma år fast i Bradford så brann arenan Valley Parade. 56 människor omkom och ett par hundra skadades. En katastrof, ett trauma under en revolterande tid i engelsk supporterkultur.

Stevenage håller låg profil trots framgångar

League Two
Rent spelmässigt ser allting frid och fröjd ut hos nykomlingen Stevenage Borough. Sommarens två träningsmatcher mot Norwich och Millwall har gått över förväntan. Oavgjort, 0-0, hemma mot Norwich och en imponerande 2-1-seger hemma mot Millwall kan få vilken manager som helst att skina upp i sommarvärmen. Inte Stevenages Graham Westley. Han kör pokerface. Ta inte ut någonting i förskott. Det är skillnad på amatörligan och sommarmatcher mot spel i Footbal League. Det vet Graham Westley och han gör rätt i att hålla låg profil. Sommarens fem värvningar har slussats in väl i klubben och varit delaktiga i de fina skalperna. Även de provspelande spelarna har presterat bra men är tvungna att överbevisa att de är något att ha ifall Westley skall ge dem ett kontrakt. Westley menar på att det hela handlar om inställning. Du skall slita för att få något. Ta ingenting förgivet. Isåfall är du blåst. Ivarjefall i Stevenage.

Shrewsbury avböjde cupfinal för skador

League Two
Tack vare skador och rädsla för att få mer av den sorten så backade Shrewsbury ut ur cupturneringen
South West Challenge Cups final. Manager Graham Turner ville helt enkelt inte äventyra sina truppmedlemmars hälsa. Istället vill Turner vila upp laget så att man innan säsongsstarten kan ladda upp med en vänskapsmatch mot Coventry.
Skadeläget bekymrade Turner. Det började redan i turneringens första match då Matt Damon skadade ögat och Benji Van den Broek haltade ut med med benskada. Oturen fortsatte att grina Shrews i ansiktet även i semifinalen över Havant & Waterlooville. I matchen som vanns med 2-1 så gick viktiga Kevin McIntyre sönder. Det blev droppen för manager Turner. Vila och rehab gäller nu i Shrewsbury. Det har det gjort under helgen.
Istället fick förlorande Havant & Waterlooville spela finalen mot Premier League-laget Blackpool. I en underhållande match så vann PL-laget med 3-2. Det skall även ha gått hårt till och någon som är glad för att så här i efterhand tackat nej till finalen är som sagt Turner. Hade hans lag spelat finalen så hade kanske hela laguppställningen varit indisponibel framöver. Att som upphaussat och målinriktat lag den kommande säsongen inleda med en sargad trupp är inget som gynnar Turner och hans gäng. Då är det bättre att hissa vit flagg.

White Hart Lane Stadium Tour

Har du semester och planer på att resa till London. Kanske rent av nästa vecka och helg? Bemöda dig inte att ta dig till White Hart Lane då. Lördagen 31 juli är nämligen utsåld. Vilken match? Nej då, här spelas det inte. Det flanas runt. Ett lemmeltåg med kamerablixtrande turister har bokat upp alla tre rundvandringar på arenan. Aaron Lennons matchtröja och Pavlyuchenkos skor finns att ses. Dessutom kan man få beträda gräsmattan....
Norra London har blivit en turistfälla och Spurs stoppar gladeligen ett par hundra pund i fickan efter den helgen. En del i den moderna fotbollens fotspår. Tjäna pengar på allt som det går att tjäna pengar på. Tottenham är en av klubbarna att anamma konceptet.
Även idag, imorgon och på onsdag är det lapp på luckan. White Hart Lane Stadium Tour lockar folk i semestertider. Allt från Mjölby, Billingsfors och Trondheim till Madrid, Rom och Tokyo. 15 pund för vuxna, 8 för barn och 10 för pensionärer. Barnfamiljer går in för 35 pund (fyra personer).
Kommersiellt var ordet.

Mancinis huvudvärk

En ytterst nöjd och solbränd Hasse Backe strålade i New York regnet igår kväll på Canal +. Hans Red Bull hade under 90 minuter spelat bort Manchester City under Barclays New York Challenge Cup. Ja, den hette så träningsturneringen där hemmalaget ställdes mot engelska Manchester City, Tottenham och portugisiska Sporting. Backes gäng dängde till engelsmännen med 2-1 och var aldrig hotade. En skön revansch för Backe som bara för ett par år sedan var assisterande i City under Svennis. Den historien kan ni säkert allihop vid detta laget. City idag då? Tempofattigt och uddlöst i första halvlek och bättre drag i andra. Jo Silvas kvittering fick fart på City. Sedan dog gnistan. Visar Mancini upp detta i Premier League om ett par veckor så blir han inte långrandig i City.

I Cliftonville jobbar man skift

Nordirländska Cliftonville lottades i tredje omgången av Europa League mot CSKA Sofia. Idag säger klubbens anfallare och skyttekung Chris Scannell att hans medverkan i cupmatchen kan komma att utebli. Matchen krockar nämligen med Scannells arbete som tandläkare. Hans klinik har öppet på måndagar och tisdagar och detta gör honom indisponibel för Cliftonvilles viktiga cupmatch. Han skall dock göra allt han kan för att få in en vikarie till kliniken. Ironiskt nog var det samma problem för hans lagkamrat Kieran O´Connor i förra omgången. O'Connor missade bortamatchen mot kroatiska HNK Cibalia på grund av arbetsåtaganden.
Skilda världar i fotbollsvärlden. Verkligen. Samtidigt känns det ur svenska ögon ändå rätt avlägset med spelare från högsta ligor som har ett arbete vid sidan av fotbollen.
Klarar Cliftonville av tredje omgången lär man möta lag med fullblodsproffs. Spelare som aldrig gjort något annat än att kicka boll. Om det sedan är allmänbildande är en helt annan sak. Pengar har de ivarjefall gott om och något annat arbete än fotboll behöver de inte tänka på förrän de går i "pension" vid 35-40 års åldern. Skilda världar som sagt.

söndag 25 juli 2010

Visste du att...

Winston Churchills spegelvända segertecken som på senare tid betyder att man kan dra någonstans där det är aningen varmare härstammar från medeltiden. Vid slaget vid franska orten Agincourt år 1415 så sägs det att de engelska bågskyttarna brukade visa fransmännen de bägge fingrarna just för att berätta att det skulle bli hett om öronen. Brittiska bågskyttar vid denna tid var mycket skickliga och detta visste fransoserna om. De man tog tillfånga brukade man hugga av de fingrar som man avlossade bågen med. Tecknet har därför kommit att kallas "Agincourt finger".

TLC noterar...

Det blir tut-fritt på minst sex Premier League arenon kommande säsong.
Tottenham, Arsenal, Birmingham, Everton, Fulham och West Ham är klubbarna som inte köpt sommarens politiskt korrekta plåga i det sydafrikanska hornet vuvuzuelan. Samtliga klubbar har efter samtal med supportrar, myndigheter och polis fastslagit ett förbjud på grund av att den såkallade tutan är skadlig för hörsel men även ett hot mot den stämning och sång som sedan tidigare finns hos och på nämnda klubbars arenor. Fler klubbar som har någon form av självaktning bör och kommer förmodligen att förbjuda detta ofog.
TLC applåderar högljutt. Tack alla berörda klubbar som har vett att sätta ned foten mot alla somrars värsta mardröm. TLC gillar inte förbjudsättning över lag. I detta fallet är det dock bara bra. I en genuin brittisk läktaratmosfär finns det inte plats för denna sortens såkallade läktarkultur. Var sak på sin plats.

Dålig kommunikation på Loftus Road

The Championship
Kommunikationen mellan vård och coach-teamet i Queens Park Rangers verkar inte vara det bästa.
Mittfältare Lee Cook får lida för det nu och ser ut att missa en stor del av höstsäsongen. Cook, 27 år, har tidgare haft problem med en knäskada. En titthålskirurgi förra sommaren visade vad felet var och hur man då kunde träna för att förhindra detta i framtiden. Denna viktiga information föll tydligen mellan stolarna på Loftus Road. Nu är Cook skadad igen på grund av att tränarna inte tagit till sig det som vårdpersonalen i klubben sagt åt dem. Åtta veckors rehab-träning gör manager Neil Warnock irriterad. Inte över spelaren Cook utan istället över att ha en klantig stab som inte lyssnar på varandra. Det känns lite som QPR i ett nötskal.

Mervyn Day är tillbaka i Leeds

The Championship
Leeds United har gjort en viktig och mycket nyttig förstärkning. Vid sidan om fotbollsplanen.
Klubbens förra målvakt i Mervyn Day är tillbaka i klubben. Day som inledde karriären i West Ham och även spelade i Leyton Orient, Aston Villa och Carlisle hade sin bästa tid i karriären då han firade triumfer i Leeds mellan 1982-1993. En klubb och stad som satte sig i hjärtat trots att han växte upp i Essex. På äldre dagar har Day arbetat som assistent åt Alan Curbishley i Charlton och West Ham och kommer nu att arbeta som chefs-scout i Leeds.
Till BBC Radio Leeds säger den 55-åriga före detta målvakten att det är skönt att komma tillbaka till Leeds. Till folk man känner och till en miljö som känns som hemma.
Manager Simon Grayson sägs vara mycket nöjd över att klubben lyckats binda till sig en man som Mervyn Day.
Grayson menar på att det är viktigt att klubben knyter till sig personer med hjärta och kopplingar till klubben. Personer som, likt Grayson och first team coach Glynn Snodin, spelat i klubben har mer förståelse för hur organistionen bör se ut.
Mervyn Day, som även varit manager för Carlisle mellan 1996-1997 och där vann League Two med dem, besitter kunskap som få ledare i fotbolls-England gör och har spetskompetens vad gällande det mesta som rör arbetet. Day kommer att arbeta under den tekniske direktören Gwyn Williams där han får fria händer med sitt arbete. En organisation som styrs med hjärta och själ tillsammans med förnuftighet kan gå hur långt som helst.

Bulldozern Carsley till Coventry

The Championship
Han föddes 1974 i Birmingham, inledde karriären i Derby County 1992. Sedan dess har Lee Carsley gått fram som en ångvält genom åren som har gått. Tack vare en farmor med irländskt påbrå så kunde Carsley kunna komma att göra 39 lanskamper mellan 1997-2006. Sina bästa år såg den defensiva mittfältaren mellan 2002-2008 då han spelade hårding och grovjobbare i Everton. Det sägs att det egentligen skall ha varit Carsley och inte danske Gravesen som såldes till Real Madrid då dessa behövde en bulldozer i defensiven. De bägges lika utseenden gjorde istället att Gravesen fick det Madrid-äventryet på bekostnad av Carsley. Carsley fortsatte i Everton fram till 2008 innan han värvades till Birmingham. Idag, som 36-åring, meddelar han och klubben att Coventry för en andra gång lyckat sig på en värvning av spelaren. Cirkeln blir därmed på något sätt sluten för bulldozern från Birmingham. I Coventry, där han spelade mellan 2000-2002, lär han komma att göra ett bra arbete bara han får hålla sig frisk och ifrån skador. Ett år är kontraktet på. Då det är över så är Carlsey 37 år och en spelande karriär är över. Då finns det planer på att höra sig för om en tränar alternativt managertjänst i Derby County. Det var ju där allting började.