TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 31 juli 2010

Supermac - Hårt och målglatt

En av engelsk fotbolls bästa anfallare under 1970-talets första halva avslutade sin karriär i Djurgården 1979. Malcolm McDonald var 29 år gammal då han avrundade sin 11 år långa karriär med nio matcher för Stockholms-laget. En kort karriär kan tyckas men om sanningen skall fram så var den lika dynamisk och målfarlig. Karriären som inleddes säsongen 1968/69 i Fulham, klubben och området McDonald växt upp i, gick vidare till Luton för att nå sin kulmen i Newcastle 1971. De 49 målen på 88 matcher för Luton hade fått storklubbarna att röra på sig som magneter till McDonald. Newcastle drog det längsta strået. Fö 180,000 pund hade The Magpies fått en personlighet som får de flesta att blekna. Med attityd, självförtroende, snabbhet, styrka och målkänsla så charmade Supermac, det smeknamn han snabbt skulle komma att få av supportrarna, hela St James Park. 95 mål på 187 matcher mellan 1971-1976. McDonald var målvakternas skräck. Men lika farlig som han var mot sina motståndare, lika farlig var han mot sig själv. I Newcastle-debuten mot Liverpool hade han lovat publiken ett hattrick. Det uppfyllde han också men han kunde inte i efterhand minnas det. McDonald hade nämligen efter tredje målet kolliderat med Liverpools målvakt och fick bäras ut på bår. Så såg det ut i karriären. Hårdnackat och målglatt. Arsenal blev fjärde klubben för anfallaren då han 1976 lämnade Newcastle för den udda övergångssumman 333,333 pund och 33 pence.

Samma visa här. Mycket mål och mycket skador. McDonald skulle komma att göra 42 mål på 84 matcher för Highbury-klubben och skrev därmed även in sig i The Gunners-historieböcker.
Några pokal-böcker skulle det däremot inte bli. McDonald missade cuptitlar och ligatitlar med både Newcastle och Arsenal.
McDonalds hårda spelstil gjorde att han ofta råkade ut för skador. I en match med Arsenal 1978 skadade han sitt knä så svårt att en comeback till den absoluta toppen var omöjlig. Istället flyttade McDonald till Stockholm. Det blev bara några matcher på Stockholm Stadion. Kroppen satte stopp för mer. Skorna lades på hyllan och McDonald tog sig an manageryrket. Fyra år på Craven Cottage mellan 1980-1984 som manager för Fulham för att åren senare ta sig an Huddersfield. Där slutade han 1988. Då var det nog med fotbollen. Supermac hade gjort sitt och kommer alltid att vara ihågkommen för det.

Inga kommentarer: