TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 31 juli 2010

Evertons president grundande Liverpool

Historien om Liverpool FC började i grannklubben Everton.
Everton, grundade 1878, hade spelat på Anfield sedan 1884, men under sju år höjde bryggeristen, politikern och tillika arenaägaren John Houlding hyran från 100 pund till 250 pund. På tok för dyrt tyckte de styrande i Everton och bestämde sig därför att söka sig något eget. Everton bestämde sig därför för att flytta till nybyggda Goodison Park.
Houlding som var känd för sin girighet hade nu gått ett steg för långt. Hur skulle han nu tjäna pengar? Han hade en arena men inget lag som kunde spela där. Hans karriär hade egentligen kunnat sluta här. En skandal. Men Houlding var företagsam.
Ett fåtal avhoppande medlemmar från Everton stod på Houldings sida och dessa skulle komma att hjälpa honom mycket.

I januari 1892 försökte Houlding bilda en ny klubb kallad "Everton Football Club and Athletic Grounds Company plc". Fotbollsförbundet sade nej. Det fanns redan ett lag med det namnet.
Houlding gav sig inte. Staden Liverpool och hans egna arena Anfield var tvunget att få sig ett till lag. Han fick det också. Klubbens namn skulle vara efter staden. Enkelt och logiskt,
Den 15 mars 1892 bildades Liverpool Football Club.
Åtta år senare, år 1900, skulle klubben för första gången vinna ligan. Till stor del av skotsk hjälp.
"Team of all Macs" var det man kallades efter att den skotske lagledaren John McKenna värvat ett till sig ett dussin landsmän. De första raderna i Liverpools framgångsrika historia var skrivna. Till största delen av en f.d president i Everton.

Inga kommentarer: