TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 7 augusti 2012

My Wonderwall.

Alla har vi den där spelaren man gillade lite extra, jag och mina vänner kan sitta i timmar över x antal pints och diskutera gamla husgudar, allt från Ian Wright till Zola och Alan Shearer. För mig heter den spelaren Georgi Kinkladze. Året är 1995 och Alan Ball har precis tagit över Manchester City under sommaruppehållet. Ordförande för tillfället är gamla legenden Francis Lee och medans City fortfarande letande manager tog Lee saken i egna händer och slog till på en spelare som skulle få kultstatus bland supportrarna på Maine Road. 2 miljoner pund kostade det att få den lille kvicke mittfältaren Georgi Kinkladze från Dinamo Tbilisi.

Alan Ball visste ingenting om sitt, för tiden och Manchester City rätt så dyra nyförvärv. Det räckte dock med en försäsongsvecka innan Alan Ball insåg vilken speciell spelare Francis Lee värvat.
"The rest of England won't be familiar with Kinkladze's name right now. But just you wait until the season starts. Every soccer fan in the country will be talking about him."
Visst hade Ball rätt, det räckte med att se Kinky's snabba fötter och fantastiska touch för att förstå att den härdade publiken på Maine Road fått något alldeles speciellt. På bara några veckor fick Kinkladze kultstatus bland City-publiken, han gjorde mål men spelade även fram till dem och varje mål var magiskt på sitt sätt. Tyvärr för både Kinkladze och City var han rätt spelare fast vid fel tidpunkt, City gick dåligt och åkte till slut ur Premier League efter att ha gjort en bragdmatch mot Liverpool i sista omgången där man hämtade upp och spelade 2-2, tyvärr räckte inte det.

Barcelona, Celtic och just Liverpool hette klubbarna som alla drog i Kinkladze men han förblev City trogen och lovade att han skulle hjälpa klubben tillbaka till högsta ligan mycket tack vare supportrarnas uppskattning. Tyvärr blev även säsongen i dåtidens Division 1 en besvikelse, City hamnade på en 14:e plats och Alan Ball ersattes av Frank Clarke. Tyvärr skulle även kommande säsong sluta i tårar. City åker ur serien efter att ha slutat på en chockerande 22:a plats, Kinkladze förblev även den säsongen en City-spelare men nådde aldrig riktigt upp till standarden han höll föregående säsonger och med handen på hjärtat skulle den den lille magikern lämnat klubben redan första året i Division 1.

Frank Clarke ersätts kommande säsong av Joe Royle och Royle hade inte samma bild av Kinkladze som Ball, Clarke och City's supportrar, enligt Royle var Kinky en onödig lyx som inte enbart skulle räcka för att hjälpa klubben tillbaka till högsta serien. 5 miljoner pund fick City av dåtidens storheter Ajax för den lille mittfältaren och kärlekssagan mellan publiken på Maine Road och Kinkladze tog slut. Många menar fortfarande att det är den absolut mest talangfulla spelaren att någonsin beträda Maine Roads gräsmatta, jag är beredd att hålla med. Kinkladze kunde spelat på den absoluta toppnivån men kärleken City-supportrarna gav honom besvarades, sådana spelare växer inte på träd i dagens fotboll och det är därför Kinkladze för alltid kommer ha en speciell plats i alla Citzens hjärtan.


Inga kommentarer: