TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 2 mars 2013

Rangers behåller sina titlar


Glasgow Rangersfans kan pusta ut efter veckans rapport av Lord Nimmo Smith och hans kommission. I och med den börjar den stora Rangershärvan närma sig sitt slut, i alla fall vad gäller de sportsliga implikationerna. Kommissionen, som var sanktionerad av Scottish Premier League (SPL), fastslår att Glasgow Rangers mellan 2001-2011 betalade ut totalt £47,65 miljoner till 91 anställda genom att använda sig av så kallade "Employee Benefit Trusts" där man via "side-letters" betalade ut skattefria lån istället för vanlig lön.

De här utbetalningarna har varit ifrågasatta från två håll: dels från skattemyndigheten och dels från SPL. Skattemyndigheten hävdade att det var ett olagligt system med mål att undvika skatt; i domstolens lägsta instans vann Rangers nyligen det målet, även om det lär överklagas.

Den andra kritiken har kommit från Scottish Premier League som tillsatte den kommission ledd av Lord Nimmo Smith som nu kommit med sin slutrapport. Den fastslår mycket riktigt att utbetalningarna har skett och att de har undanhållit information om de här "hemliga" utbetalningarna från ligan och förbundet. För detta straffas klubbens tidigare ägare med ett bötesbelopp på £250 000, pengar som de lär få kämpa för att få in. Men här kommer de glädjande nyheterna för alla Rangersfans: kommissionen fastslår att klubben inte dragit några sportsliga fördelar genom det hela. Därmed ser de inte heller några anledningar att frånta klubben de totalt fem ligatitlar som de vann under den aktuella perioden.

Rangers manager Ally McCoist säger till BBC att han är lättad över beslutet och att han tycker hela förfarandet varit "bisarrt". Celtic å sin sida släppte ett pressmeddelande där man uttrycker förvåning över att Rangers inte anses ha dragit någon fördel av att ha brutit mot reglerna. I Glasgow kan man aldrig göra alla nöjda...

Inga kommentarer: