TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 7 mars 2013

TLC minns: Steve Bloomer

"Steve Bloomer's watchin'" har ljudit innan matcherna på Pride Park i Derby sedan 1997 . Klubbens anthem är ett stycke som behandlar om en av klubbens största legender Steve Bloomer. Vem var då denne man som gjort sig förtjänt av en egen hymn? TLC reder ut begreppen...

Steve Bloomer föddes 1875 i Cradley, Worcestershire och var en av fotbollens tidigaste måltjuvar. 317 mål på 536 matcher i den engelska högstaligan blev facit, vilket är näst-flest genom tiderna, innan han la skorna på hyllan.  De flesta av dessa matcher spelades i just Derby men han gjorde även fyra säsonger i Middlesborough. I landslaget blev det 23 landskamper och 28 mål.

Bloomer var den förste store engelske landslagsstjärnan. Under sin spelarkarriär gjorde han 23 landskamper för England och gjorde 28 mål på dessa, vilket gör honom till en av de tio bästa målskyttarna i landslagsdressen.
Bloomer var mer än bara en fotbollsspelare och vanlig kändis. Han var ständigt på löpsedlarna och förstasidorna. De pund han inte tjänade som spelare tjänade han istället som reklampelare åt skor och alkohol. Fotbollen var dock inte den enda idrott Bloomer bemästrade. Baseball och cricket var sporter som han även rönte framgångar i.
Efter avslutad fotbollskarriär blev Bloomer tränare för Derbys reservlag och därefter i Tyskland. Under kriget hölls han internerad av tyskarna. Bloomer avled efter en fartygssemester 1938 och ligger begravd på Nottingham Road Cemetary i Derby.

Inga kommentarer: