TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 23 april 2010

Historieskrivaren Joe Royle

Den före detta spelaren och managern Joe Royle, 60 år, kan med stolthet se tillbaka på sina år inom fotbollen. Liverpool-sonen Royle blev 1965 den yngste spelaren någonsin i Everton när han gjorde debut som 16-åring.
En knäskada 1981 fick Royle att lägga av med fotbollen. Han hade då ett antal landskamper på meritlistan, över 200 matcher för Everton, närmare 100 för Manchester City och mer än så för Bristol City.
Tre månader efter att spelarkarriären tagit slut, fick han jobbet som manager i Oldham.
Royle tillbringade tolv säsonger i Oldham och 1991 förde han upp klubben i division ett. Han tog även klubben till final i Ligacupen 1990 och till semifinal i FA-cupen 1990 och 1994. Royle tog över som tränare i Everton och under sin första säsong ledde han laget till seger i FA-cupen. I Manchester City inledde han med att under två säsonger föra upp klubben till Premier League. I samma klubb hade han 1976 vunnit Ligacupen.
Detta är flera med beröm godkända milstolpar i en persons liv.
Men Royle var också med att skriva dålig historia. Hans sista klubb i managerkarriären var Ipswich. Hos dessa gjorde han säsongen 2005/06 klubbens sämsta resultat på 50 år och fick därför lämna klubben med svansen mellan benen och snabbare än ett gehu.

Inga kommentarer: