TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 17 april 2010

Lee Hendrie - Ett skadligt humör

Den skotska fotbollsspelaren Paul Hendrie spelade till vardags i Birmingham City under 1970-talet. Hans son skulle komma att bryta familjens mönster och till faderns stora förtret alliera sig med fienden. Lee Hendrie föddes den 18 maj 1977 och växte upp i de centrala delarna av rikets andra största stad. Hendrie som (tillskillnad från sin kusin i rockartisten Robbie Williams som ägnade livet till Port Vale) var född och uppvuxen Villa-supporter skulle snart få drömmen uppfylld då han 1994 på sin 17-års dag skrev på för Aston Villa. Debuten för klubben kom att ske i december samma år då han blev inbytt i 1-0-vinsten över QPR.
Den första och enda landskampen blev av den 18 november 1998 då England slog Tjeckien med 2-0. Hendrie spåddes en lysande framtid men lyckades inte nå de mål och krav som sattes på honom. Hans temperament på planen och otyglade humör sägs ha varit till hans nackdel och något som hämmade hans utveckling.
Tretton år på Villa Park, 251 matcher och 21 mål skulle det bli för mittfältaren Lee Hendrie.
Manager Martin O´Neill såg ingen framtid i en spelare som passerat 30-strecket och valde därför att släppa Hendrie till Sheffield United. Åren innan hade en utlåning till Stoke gett resultat med över 20 insatser på Britannia Stadium. Hendrie kände sig förådd av klubben i sitt hjärta men var redo för nästa steg.
Åren 2007 till 2009 blev ingen direkt succé i Sheffield. Hendrie gjorde endast ett mål på 17 matcher för klubben, drabbades av skador och hann med att bli utlånad till både Leicester och Blackpool. Återigen gjorde sig humöret påmint. I playoff-finalen mot Burnley blev Hendrie utvisad för att förolämpat domaren Mike Dean. Situationen var ohållbar och United sålde av Hendrie till Nigel Cloughs Derby. Eller rättare sagt så bytte klubbarna Jordan Stewart och Lee Hendrie med varandra. Tiden i Derby präglades på nytt av skador. Det blev endast nio insatser på Pride Park innan Hendrie återigen blev utlånad. I en ålder av snart 33-år så är mittfältaren Lee Hendrie idag utlånad till Gustavo Poyets Brighton. Återstår endast att se hur länge Hendrie stannar på sydkusten. Med tanke på Hendries flackande livsstil och svängiga humör så sägs det att den psykolog som hade kunnat tämja och förstå sig på Lee Hendrie förmodligen isåfall hade varit den bästa psykologen i världen. Vi får hoppas på att Gustavo Poyet besitter den kunskapen.

Inga kommentarer: