TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 25 april 2010

Jason Koumas-Från Wrexham till Wigan

Wrexham-födda Jason Koumas växte upp i samma kull som Steven Gerrard och Michael Owen och var en i mängden av Liverpools lysande akademi talanger. Därför var det mer än vågat den dag han nobbade ett anbud om fortsatt kontrakt med akademin och istället skrev på för Birkenhead-laget Tranmere Rovers. Mittfältaren Koumas debuterade för Tranmere som 19-åring 1998 och skulle komma att tillbringa fyra år på Prenton Park. Med över 100 matcher och 25 mål för Rovers så erbjöd West Bromwich Koumas ett kontrakt 2002. Jason Koumas var nu mitt uppe i sin karriär och hade året innan stått och vägt om att spela för antingen Wales eller Cypern i landslagssammanhang. Valet av Cypern var möjligt efter att hans far, en grekcypriotisk skeppsredare, härstammade från ön. Sonen Koumas valde dock att tacka ja till det erbjudande han fick av dåvarande förbundskaptenen Mark Hughes och skulle fram till 2009 komma att göra 10 mål på 34 landskamper. Det blev fem säsonger, 123 matcher och 23 mål för WBA. Under denna tid hann Koumas även med att bli utlånad till sitt lands huvudstadslag, Cardiff City. Här gjorde han succé till den grad att City lade ett bud på mittfältaren. WBA tackade nej. Under utlåningen till Cardiff skulle det bli 12 mål på 44 matcher och publiken fullkomligt älskade den hårdhudade Koumas.
WBA skulle dock krypa till korset vad det gällde en fösäljning av Koumas. Men det skulle inte bli Cardiff för honom. Istället lättade 2007 Wigan på plånboken, lade upp 5,3 miljoner pund och shoppade till sig mittfältaren. Koumas har sedan dess tillhört The Latics men dragits med skador och aldrig riktigt passat in i laget. Slöseriet har fått klubbar som Newcastle, WBA och Leicester att rikta uppmärksamhet men som bara stannat där.
Jason Koumas är en playmaker. En hårt arbetande mittfältare som lika gärna passar fram till mål som att göra dem själv. En typisk brittisk mittfältare.

Inga kommentarer: