TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 27 april 2010

Profiler vi minns - Des Walker

En av de första svarta spelarna i det engelska landslaget var även en av Sheffield Wednesdays bästa mittbackar någonsin och en man som alltid gjorde sitt bästa för att nobba media.
Desmond Sinclair Walker, även kallad Des Walker, föddes i Londonstadsdelen Hackney 1965 men skulle komma att inleda karriären i Nottingham Forest 1984. Dåvarande managern Brian Clough ville bygga upp ett nytt Forest-storlag och såg den då 18-årige hårdingen Des Walker som en bra backlippa. Det blev åtta säsonger, 264 matcher och ett mål för Forest innan Walker lämnade England 1992.
Då hade han redan hunnit att bli en erfaren landslagsspelare.
Förbundskaptenen Bobby Robson tog 1988 ut Walker i den trupp som skulle spela landskamp mot Danmark. Det skulle mellan 1988 och 1993 bli 59 landskamper för England och spel i VM 1990 och EM 1992. Walker lade av i landslaget efter att England missat att kvalificera sig till VM i USA 1994.
Men åter till klubblagskarriären;
Italienska Sampdoria hade under EM i Sverige 1992 fått upp ögonen för försvararen. Eller rättare sagt hade dåtidens Sampdoria manager Sven-Göran Eriksson fått det. För 1,5 miljoner pund värvades Walker till Genua men det skulle snart visa sig bli ett dåligt klubbyte. Walker gick småskadad igenom en säsong i den italienska ligan och spelade 30 matcher för Sampdoria innan Sheffield Wednesday värvade hem honom 1993.
Mellan 1993 och 2001 gjorde Walker mer än 300 matcher för Sheffield Wednesday. Detta under åtta olika managers. Han blev snabbt supportrarnas kelgris och en respekterad lagkapten. Åtta framgångsrika säsonger skulle det bli i Sheffield innan Walker 2001 var tvungen att säljas. Klubben hade inte råd att ha samma elitsatsning som tidigare och var även på väg neråt i seriesystemet efter flera framgångsrika år. Walker blev saknad av supportrarna i klubben och omröstad till den andre bästa mittbacken någonsin. Hans hårda spel var älskvärt och lika tufft som hans inställning till media. Walker talade sällan till journalister.
Som 37-åring 2002 skrev han ännu en gång på för Nottingham. Walker skulle komma att göra 57 matcher för ungdomens arbetsgivare. Åldern tog ut sin rätt och som 39-åring 2004 gav han upp.
En av Englands genom tidernas bästa mittback lade skorna på hyllan.

Inga kommentarer: