TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 1 maj 2010

Profiler vi minns - Darren Anderton

En högklassig yttermittfältare som omgavs av legender likt Glenn Hoddle och Chris Waddle. Vi snackar om Darren Anderton. En kultspelare på alla sätt och vis. En spelare som trots detta ändå bara har en titel att kunna skryta om och som gick under det mindre glamorösa smeknamnet ”Sicknote”. Vi återkommer till det och flyttar istället tillbaka i tiden och hamnar i Southampton den 3 mars 1972. Det var då som Darren Robert Anderton föddes. Tretton år senare, 1982, skulle samma person debutera i amatörlaget Itchen Saints i Southampton Tyro League. Tränare och scouter förstod direkt att detta var en spelare som kunde gå långt. Anderton hade allt i tidig ålder och värvades som 18-åring 1990 till Portsmouth. Klubbvalet var känsligt i familjen som hade sympatierna hos rivalen Southampton. Darren Anderton brydde sig föga. Slog igenom med succé som lärling under managern Alan Ball och kom att göra A-lags debut i 0-0 matchen hemma mot Wolverhampton säsongen 90/91.

Första målet kom borta mot Blackburn säsongen efter och då klubben nu hade bytt manager till Jim Smith så satsade denne på Anderton. Andertons framfart väckte uppmärksamhet då han tog Pompey till semifinal i FA Cupen. Detta fick Spurs att öppna upp plånboken. För 1,75 miljoner pund så fick Anderton säsongen 1992 White Hart Lane som ny arbetsplats. En era inleddes.
Tillsammans med Teddy Sheringham och Nick Barmby så bildade Anderton ett fruktat anfall.
Mittfältaren Andertons offensiva kvalitéer gav frukt och 1994 tog förbundskapten Terry Venables kontakt och Anderton gjorde landslagsdebut mot Danmark. Nu eskalerade det. Anderton var superhet och hade självförtroende därefter. Så pass mycket att han nobbade ett bud från Manchester United säsongen 1995 för att istället arbeta ihop med tysken Jürgen Klinsmann i Spurs. Det gick bra. Tills skadorna kom. I EM 2000 skadade han hälsenan så illa att karriären såg ut att vara över. Anderton kom dock tillbaka men skadorna stod nu på rad. De överumplade varandra och ställde till det för Anderton som nu tappade det mesta. Portmouths målvakt Andy Gosney var en av vännerna som ironiskt kallade sjuklingen Anderton för ”Sicknote”. Bättre än så blev det aldrig.

Liverpool visade dock intresse året efter EM men Anderton stannade kvar i Spurs. Han skulle göra det några år till.
Tolv säsonger i Tottenham, 299 matcher och 34 mål. En titel, Ligacupen 1999. Anderton var uppskattad av alla omkring Spurs och lovades en minnesmatch till hans ära. En match som än idag inte har spelats. Hur som helst så var det Birmingham 2004 som blev nästa anhalt i karriären. Ennn free-transfer som skulle sträcka sig en säsong och där höjdpunkten blev målet i segermatchen 1-0 borta mot Liverpool. Anderton, nu 33 år, började se slutet på karriären då han säsongen 05/06 skrev på för Wolves. På Molineux skulle det bli 24 insatser och ett mål.
Nu hade karriären kunnat vara över. Anderton ville ge den en chans till och det på ”hemmaplan”. Den 8 september 2006 skrev han på för sykustklubben Bournemouth, då i League One, och tecknade ett ”pay-as-you-play” kontrakt. Anderton skulle inte göra någon i Bournemouth besviken. Nu visade han upp en grym fotbollstalang på ålderns fotbollshöst. Exempelvis gjorde han sitt livs första hat-trick i en match mot Leyton Orient, gjorde mål på frispark från 36-meter mot Scunthorpe och briljerade så pass att Portsmouths dåvarande chef fick upp ögonen och menade på att; ”I rätt miljö och med rätt spelare runt honom, så tror jag ärligt och allvarligt att Anderton kan spela i Premier League”

Det blev aldrig någon comeback till varken Pompey eller Premier League.
Anderton utsågs istället till lagkapten hos The Cherries. Den 7 december 2008 skulle bli den sista dagen som fotbollsspelare.I matchen mot Chester tackade han för tiden i Bournemouth med att som inhoppare göra mål två minuter från slutet. Bournemouth var en legend rikare. Anderton gav dem 66 matcher och 12 mål. En karriär var över. Med 7 mål på 30 landskamper för England mellan 1994-2001 så skrev Anderton in sig i engelska hjärtan men framförallt i hjärtan som fanns på White Hart Lane. Anderton var Spurs direkt från sydkusten.

1 kommentar:

d-day sa...

Anderton var verkligen Spurs, trots att han inte var född i N17.
Synd att han drog på sig så löjligt många skador. Karriären kunde ha blivit några snäpp ytterligare bättre.