TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 12 december 2012

Stå upp!

Motreaktion? Förhoppningsvis kan dessa 13 klubbar lyckas med sin ambition. Nämligen att få återinföra ståplats på sina arenor och matcher. Det är Football Supporters' Federation som nu hoppas få politisk backning i sitt pilotförsök att få tillbaka ståplats. Bland annat till en klubb i Premier League.

FSF tror att man nu skulle kunna visa att ståplats är ett säkert sätt att kolla på fotboll. Ståplatser i England har ju varit förbjudet sedan katastrofen på Hillsborough, 1989. Föga överraskande har Premier League i samma veva nu uttalat sig mot förslaget och idén. PL försvarar sin allseater-tanke med att fotbollen nuförtiden lockar en mer blandad publik, bland annat kvinnor och barn, jämfört med hur det var förr. Man säger också att matcharrangemang, säkerhetsarbete och polis-dito har förbättrats med arenor som bara har sittplatser, i de två högsta divisionerna.

FSF säger sig ha uppbackning av dels Aston Villa i Premier League, dels klubbar som Cardiff, Crystal Palace, Derby och Hull. Dessutom klubbarna i skotska Premier League. Man påpekar också att saker och ting har hänt på 23 år. Att arenor nu kan byggas säkra även ifall ståplats är en del av bygget.

Intressant uttalande i frågan också från föreningen Hillsborough Family Support Group: "Det finns 96 anledningar till att det inte skall finnas ståplatser igen (på fotbollsarenor). Det finns inget som är säkert med det (att stå på fotboll)".

Undertecknad ser hela debatten som ett sundhetstecken. Visst måste man ta hänsyn till säkerhet när man arrangerar något som samlar mycket folk. Men man måste också ha med sig det som FSF säger; att det har hänt saker på 23 år. Och om ståplats skulle återintroduceras i högsta serierna i Storbritannien, ja då lär säkerheten stå på både plats 1, 2, 3, 4 och 5, i prioriteringslistorna.
Om ett pilotprojekt skulle kunna gå igång, så skulle i alla fall jag ta en tågresa till Birmingham (om Villa nu blir först ut i ett sådant projekt). Och jag hoppas att man vågar. Vilken kick det skulle kunna innebära för stämningen på arenorna. Och för den delen, för de i publiken som bara sitter och kollar på...

Klubbarna som FSF säger sig ha med på tåget; Aston Villa, Brentford, Bristol City, Burnley, Cardiff City, Crystal Palace, Derby County, Doncaster Rovers, Hull City, Peterborough United, Plymouth Argyle, Watford, AFC Wimbledon.

Inga kommentarer: