TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 14 december 2012

TLC minns: The Ice Kings

Snön faller och temperaturen rör sig nedåt -10C här i Uppsala. Vad passar då bättre än att minnas tidernas iskallaste lag? Jag talar om Leicester FC:s legendariska lag säsongen '62-63. De är allmänt kända som klubbens bästa lag genom tiderna men var kommer då det "iskalla" in i bilden? Jo, laget var som absolut bäst när de brittiska öarna bjöd på en vargavinter - av nästan nordiska proportioner.

Leicester v. Norwich. Året var 1963.

Vintern '62-63 var 1900-talets kallaste i England och faktum var att alla Leicesters matcher mellan annandag jul och den 9 februari ställdes in på grund av vädret. Men när klubben, desperata efter publikintäkter, återupptog spelet i februari så reste sig mittenlaget Leicester. På is och snö tog en fantastisk form vid och med fem matcher kvar att spela av säsongen var man i serieledning och dessutom i FA-cupfinal. The Ice Kings var födda.

--

Det var inte vilket lag som helst Leicester ställde på benen den där iskalla vintern. Anfallsspelet styrdes upp av mittfältaren Dave Gibson och målen petades in av Ken Keyworth, medans försvaret dominerades av skotten med det svenskklingande namnet John Sjoberg. Längst bak fanns dessutom en av tidernas bästa målvakter i form av Gordon Banks.

Tränaren Matt Gillies var också en profil som förändrade engelsk fotboll då han var en av de som införde kortpassningsspel på mittfältet. The Ice Kings var mästerliga när det kom till att luckra upp ett försvar med passningar. Dessutom var lagets sätt att byta positioner med varandra under en match helt nytt.

--

Sagan slutade som så ofta inte i dur för isens mästare. När snön smälte kom också en formdipp och laget slutade till slut på en bitter fjärdeplats i ligan. FA-cupfinalen mot Manchester United, där man gick in som klara favoriter, förlorades efter vad som beskrivits som en "usel insats".

Säg den lycka som varar för evigt...

Inga kommentarer: