TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 17 december 2012

Steve Cotterill - The Cheltenham saga

Cheltenham Town grundades 1887 och skulle under de 110 första åren komma att hålla till i gärdsgårdsserien. Säsongen 1996/97 blev det ändring på detta. Från irländska Sligo Rovers hämtade man Steve Cotterill. Den då 33-årige managern skulle inleda början på något stort för Gloucestershire-klubben. Efter fyra månaders arbete i klubben tog han upp dem från Southern Football League Premier Division. Cheltenham kom dock tvåa men fick serievinnarna Gresley Rovers plats på grund av att dessa inte uppfyllde de krav som Conference-fotbollen hade. Året därpå chockade man England genom att ta sig hela vägen upp till en andraplats i Conference North man lyckades även ta sig till final i FA Trophy och där vinna med 1-0 mot Southport på Wembley. Cotterill hade gjort ett revolutionerande arbete i klubben och förändrat allt. Cotterills närvaro skapade entusiasm som tidigare aldrig funnits i klubben. Tredje säsongen i klubben skulle även tredje uppflyttningen ske. 
Nu hade man vunnit Conference och var för första gången ett Football League-lag. Färden gick vidare och framgångarna också. Med Cotterill vid rodret tog sig Cheltenham 2001/02 via kval till League One. Klubbens högsta seriespel någonsin. Cotterill hade gjort det omöjliga, han hade tagit en liten klubb med små resurser fem divisioner upp på lika många år. Detta gav eko. Nu visade de större och anrika klubbarna intresse för Cotterill och en kort tid efter kvalsegern så värvades han till Stoke City. Steve Cotterill, idag 48-år, har sedan dess haft samma tjänst i Burnley, Portsmouth och de bägge Nottingham-klubbarna. Ingen annanstans än på Whaddon Road ses Cotterill som ett helgon. Rent av som en gud. 

Vaktmästaren Bob på Whaddon Road säger; "-Det har aldrig tidigare funnits en ledare som Steve och lär aldrig komma att finnas heller. Steve är unik och det han gjort för Cheltenham med sin revolutionerande stil och ledarskap är större än någonting. Han måste vara en av de bästa inom engelsk fotbollshistoria?!"
TLC nickar medgivande. Det är endast ett fåtal, räknade på en hands fingrar, som klarat av bedriften med fem uppflyttningar på fem säsonger. Steve Cotterill kan därmed sälla sig till skaran ledare som gjort bragder inom engelsk fotboll. I Cheltenham är han oförglömlig. Där är han störst.