TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 19 december 2009

Världens bästa Oxe

Frågar du en supporter till Oxford United vem som betytt mest för klubben genom tiderna så lär majoriteten lyfta fram en försvarare från Newcastle.
Malcolm Shotton, idag 52 år, kan tituleras Mr Oxford efter sina sju säsonger i klubben under 1980-talet och som manager för dem under slutet av 1990-talet.
Shotton är än idag stort hyllad för de bedrifter som han och laget gjorde då klubben tog sig till Milk Cupfinalen, dagens Ligacupfinal.
Sanningen är den att det som hände för 23 år sedan på Wembley för evigt kommer att finnas djupt memorerade i folks hjärnor i trakterna kring Oxford. För första gången i Oxford Uniteds historia så vann man Milk Cup i april1986 med 3-0 mot Queens Park Rangers.
Målgörarna Trevor Hebberd, Jeremy Charles och Ray Houghton skulle alla firas som hjältar och kungligheter.
Lagkaptenen Shotton kunde stolt lyfta bucklan på Wembley framför ögonen på drottningen och premiärministern. Det var även i denna epok som oxarna trampade in i de svenska vardagsrummen efter att flera av dess matcher visats på Tipsextra.
Året efter skulle Oxford då ha spelet UEFA-cupen, men alla engelska klubbar var bannlysta på grund av Heyselkatastrofen.
Shotton värvades till Oxford från amatörlaget Nuneaton Borough 1980 och skulle under åren i Oxford komma att göra 15 mål och 338 matcher innan han värvades till Portsmouth.
Karriären fortsatte i Huddersfield, Barnsley, Hull och Ayr för att sedan bli assisterande manager i Barnsley. Shotton skulle dock komma tillbaka till sitt kära Oxford 1998 då klubben var i nöd då han ersatte managern Malcolm Crosby. Som manager för dem lyckades Shotton rädda klubben från nedflyttning ur Divison One och placera klubben i mitten av serien. Året därpå kunde han dock inte hindra oxarna från att klampa rakt ner i Division Two.
På senare år har Shotton varit assisterande manager i Bradford City och sedan 2006 är han anställd som fotbollsdirektör på universitetet i Loughborough.
Än idag hyllas Shotton med ramsor och souvenirer och konstigt vore det annars. Mannen som ledde Oxford under klubbens största era förtjänar all form av respekt.

Inga kommentarer: