TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 11 april 2011

USA, USA, USA...

Arsenal kommer idag att tillkännage att den amerikanske affärsmannen Stan Kroenke tar över majoritetsägandet i klubben. The Gunners blir därmed tionde klubb i Premier League som har ägarna från utanför England.
Kroenke äger redan ungefär 30% av aktierna men har nu säkrat upp ytterligare 32% vilket sätter honom i total kontroll över klubbens affärer. Till skillnad från när t.ex. Glazers tog över Man U, och drog bort klubben från börsen, så kommer Kroenke att ha kvar klubben och handeln med aktierna där. Säkerligen ett strategiskt beslut som han hoppas skall generera något i form av vinst.

Det spekuleras nu i att Stan Kroenke vill ta över ytterligare 27% av aktierna, från Alisher Usmanov. Och det känns logiskt, för en lekman. Sitter du med 27% som i praktiken ändå inte ger dig någon makt, så är det kanske lika bra att casha in.

Arsenal är en i raden av idrottsklubbar som Kroenke har ägarintresse i. Han har också köpt in sig i St Louis Rams, Denver Nuggets samt Colorado Rapids.

Fotboll är business. Inget nytt med det. Men det är lite knepigt, och jag har full förståelse för de Arsenalsupportrar som känner sig lite vilsna. Som inte vet vad den enskilde supporterns roll i det hela här. Men den bistra sanningen är att du i mångas ögon bara är en kund som kan generera stålar. Klubbkänsla, genuinitet och annat har för länge sedan gått ut bakvägen, från styrelserummen.

Och med det så lämnar vi över från ekonominyheterna för den här gången. Vi lär få anledning att återkomma.

Inga kommentarer: