TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 11 april 2011

Vad händer Rob?















Minns du Robert "Rob" Lee? I så fall förknippar du honom antagligen starkast med Newcastle och deras framgångar under 90-talet. Där var Lee ett viktigt verktyg i manager Kevin Keegans låda. Men redan innan den perioden hade Rob Lee en ganska framgångsrik tid i Charlton Athletic.

Lee kom till Newcastle i början av säsongen 1992-93. Charlton behövde pengar, och man fick erbjudanden från både Middlesbrough och Newcastle. Keegan lyckades dock övertala mittfältaren att skriva på för Skatorna, och ett av argumenten sägs vara att Keegan nämnde att det var lättare att ta sig till London från Newcastle, jämfört med Middlesbrough. Det gäller att veta hur en slipsten skall dras...

Redan första året så blev det uppflyttning till högsta serien, med Newcastle. Och sedan följde ett par framgångsrika år där de svartvita var millimetrar från att vinna Premier League, säsongen 96-97. Newcastle blev kända för sin underhållande fotboll, och Lee var högst bidragande.
När Ruud Gullit tog över som manager så fick Rob Lee allt svårare att ta plats, och han förlorade också kaptensbindeln. Ja, han fick inte ens ett tröjnummer under Gullit.
Detta rättades dock till under Sir Bobby Robson, och Lee fick spela i tröja nummer 37. I ett senare skede rättade en ung Kieron Dyer till det ytterligare, och gav sin sjua tillbaka till Lee.

Säsongen 01-02 så strandade förhandlingarna om nytt kontrakt. Lee ville få det klart tidigt, men ledningen i Newcastle drog ut på det hela. Lee tröttnade och lämnade in en begäran om att få lämna. Derby County tog tillfället i akt och lade vantarna på mittfältaren. Man fick lämna £250 000 i utbyte.

Tiden i Derby blev inte särskilt lyckad, och resan gick vidare till West Ham (som förresten är födelsestället). Inte heller där gick det som man kunde hoppas, och efter provspel hos Oldham och Wycombe, blev det kontrakt i den senare klubben.

Efter två säsonger hos Wycombe så var det dags att lägga skorna på hyllan för gott. En karriär som också inneburit 21 landskamper och två mål var därmed till ända. Rob Lee är än idag ett respekterat namn i Newcastle. Och han kan se tillbaka på en lång och rätt framgångsrik tid inom fotbollen. Även om de där segrarna gick honom precis förbi (han förlorade bland annat två FA cup-finaler med Newcastle).

Inga kommentarer: