TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 21 oktober 2009

Raich Carter - Dåtidens största

Idag talar man om inhemska världssjärnor som Wayne Rooney, David Beckham, Frank Lampard och Steven Gerrard. För 70 år sedan hette den störste av dem alla Horatio Stratton Carter. Raich som han kallades för var 1930-talets egen playboy som älskade att stå i rampljuset. Född i Sunderland stadsdelen Hendon dagarna innan jul 1913 så började han tidigt spela fotboll. Fadern, Robert Carter, var under ungdomen en framstående anfallare i Port Vale, Fulham och Southampton. Då Raich inledde sin karriär så gick han i faderns fotspår.
Raich debuterade 1931 för hemmaklubben Sunderland och skulle under åtta år framöver komma att leverera 118 gånger på 245 matcher. Att säga att Raich Carter var förkrigstidens största fotbollspelare i England är med andra ord en underdrift. Raich Carter var den bäste.
Kriget mellan 1939 till 1945 ödelade mycket i världen. Många fotbollspelare blev inkallade i armén och kom aldrig hem, gjorde dem det så var det oftast som bleka kopior mot vad de en gång var. Raich Carter hade dock inte tappat glöden trots år av spelstopp i engelsk ligafotboll.
Vid krigsslutet skrev han på förDerby County, en klubb som han skulle komma att ha som arbetsgivare under tre år och göra hela 34 mål på 63 matcher. Imponerande målfacit.
Kriget påverkade dock Raich landslagskarrär. Under åren 1933 till 1947 blev det endast 13 matcher men ändå sju mål.

Sista klubben i den spelande karriären skulle komma att bli Hull City. En klubb som Raich Carter verkligen skulle sätta avtryck i. Fyra år i klubben skulle betyda 136 matcher och 57 mål. Med ett sådant facit skrev Raich Carter in sig direkt i klubbens historieböcker och skulle även komma att föräras en egen väg i staden.
Raich Carter somnade in en sista gång 1994. Under sitt 81 åriga liv hann han med att skriva historia i Sunderland där han som yngsta kapten någonsin tog hem ligatiteln 1936 för att året senare göra mål i FA-Cupfinalen då denna vanns. Hans bedrifter hos The Black Cats fick klubben att till hans ära döpa ett nybyggt sportcenter i staden till ”The Raich Carter Sports Centre”
Raich Carter var som sagt en stor man och personlighet i fotbolls-England.
Allra störst var han såklart i Sunderland och Hull. De bägge klubbarna hyllade därför en av sina största spelare någonsin 2002 då Hull invigde sin nya arena KC Stadium. Invigningsmatchen hette kort och koncist ”Raich Carter Trophy”
Raich Carter hann även med att vara manager i Hull, Leeds, Mansfield och Middlesbrough och har hyllats av självaste Stanley Matthews som en av fotbollsvärldens smartaste fotbollsspelare och tränare.

Inga kommentarer: