TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 22 oktober 2009

Vad är det som händer i Liverpool?

Efter förra årets säsong där man var närmare ligatiteln än på många år var det många med mig som trodde att de nu skulle ta det sista steget och bärga klubbens första ligatitel sedan 1990. 19 långa år har gått men nu skulle det ske igen, laget är urstarkt, välorganiserat och kryddat med ett par av världens absolut bästa spelare, det är Liverpools tur helt enkelt!
Redan nu, en fjärdedel in på säsongen vet vi att det inte kommer bli så. Fyra förluster på de nio första matcherna (mot två på hela förra säsongen), två förluster på tre matcher i Champions League och ett spel som är under all kritik.
Vad är det då som gått fel?
Följande tre saker tror jag är en stor förklaring till det hela:

*Försäljningen av Xabi Alonso
Redan sommaren 2008 försökte Benitez sälja Alonso till Juventus för att finansiera köpet av Aston Villas engelske landslagsman Gareth Barry. Efter många om och men rann båda affärerna ut i sanden och Alonso blev kvar. Alonso svarade för sin kanske bästa säsong i den röda tröjan men hans relation med Benitez gick inte att rädda. Efter långa förhandlingar och begäran om att bli transferlistad från Alonso såldes han till Real Madrid i somras. Ersättaren Alberto Aquilani var skadad när han köptes och har fortfarande inte spelat en enda minut för Liverpool. Mycket märkligt agerat av klubben tycker jag, man köper väl inte en skadad spelare? Hittills har Lucas Leiva ersatt Alonso och i ärlighetens namn har det väl gått sådär……

*Odugliga ägare
Tom Hicks och George Gillett tog över Liverpool i februari 2007. Bland det första man lovade var att bygget av den nya arenan skulle starta ”inom 60 dagar” men nu har det gått mer än 2,5 år och fortfarande har inget hänt…… Dessutom framkom det kort efter övertagandet att köpet skett med lånade pengar och sedan dess har stora delar av klubbens vinster gått till att betala räntorna på ägarnas lån istället för att stärka klubben. Drygt 400 miljoner årligen handlar det om som försvinner på det sättet. De inbitna supportrarnas förtroende för ägarna försvann på rekordtid och olika slags manifestationer för att få bort dem är numera en del av vardagen. Nästa stora protest kommer för övrigt äga rum innan matchen mot Man U på söndag. Följande mail har skickats till ägarna av supporterunionen Spirit of Shankly:

Bäste Tom/George
Du har varit i vår klubb i över två och ett halvt år nu. Vad har ni lyckats åstadkomma under den tiden? Väldigt lite, förutom att bli hatade av supportrarna och en massa utgifter, som att åka till Liverpool och kolla på någon konstigt sport som kallas fotboll. Ursäkta tonläget, men ärligt talat, det har gått alldeles för långt för att vi som supportrar ska bry oss om vad ni tror längre.Allt vi bryr oss om är vår fotbollsklubb, vår historia och tradition och vår framtid. För oss ingår ni inte i framtiden - särskilt inte om vi vill vara framgångsrika och gå framåt. Ni kommer att lämna efter er ett svart märke i klubbens historia. Ni har hindrat vår utveckling. Ni har fått oss att stå stilla, medan andra klubbar går framåt. De upprepat brutna löftena och upprepade lögnerna har orsakat ilska, och det finns inget ni kan göra för att ändra på det. Ni kan hävda att media hittar på saker, men de hittade inte på klubbens skuld, de hittade inte på att stadionbygget skulle inledas inom 60 dagar och de sade inte att de skulle stödja managern - det gjorde ni. Ni kan inte arbeta tillsammans och kan inte ens ljuga utan att säga emot er själva. Så gör en sak för oss supportrar. Lämna. Sälj klubben, lös skulderna, håva in förtjänsten och stick. För varken du eller din partner är välkomna här längre.

//SoS

Hicks och Gilletts samarbete verkar inte heller vara det bästa, Hicks har träffat potentiella köpare av Gilletts andel utan hans vetskap och Gillett har kontaktat Jurgen Klinsmann för att kolla om han kan tänka sig att bli manager (trots att man redan har en manager under långt kontrakt) men det värsta är att båda två har kraftiga ekonomiska problem till följd av den globala finanskrisen. Det bästa de kan göra är att sälja klubben och försvinna från Liverpool. Om sedan shareliverpool eller någon stenrik snubbe från Mellanöstern är lämpligast som ägare vet jag inte i nuläget men som det utvecklat sig är vem som helst bättre än Hicks och Gillett.

*Rafa Benitez taktik
I nästan alla matcher mot bättre lag är spelet för defensivt och ofta väldigt passivt. Det krävs ett baklängesmål innan det blir lite fart framåt och då kan det redan vara försent att vända matchen. Ska man vinna ligan behövs det tre poängare speciellt mot övriga i Topp 4 och lagen strax där under och det är något Benitez borde ha lärt sig under sina 5 säsonger i England. I Champions League funkar den typen av tänk bättre, bra resultat borta (gärna 0-0) och sedan full fart framåt hemma för att avgöra och gå vidare.
När det gäller framtiden är detta något Benitez måste lära sig annars är han inte rätt man att leda Liverpool mot den 19:de ligatiteln.

Sen ska man inte bara gnälla, det svänger fort inom fotbollen och en vinst på söndag mot Man U kommer att ge laget arbetsro inför de tre svåra bortamatcherna som följer mot Arsenal i ligacupen, Fulham i PL och Lyon i CL. Kan laget dessutom få lite flyt med sig, våga lite mer och slippa skador på nyckelspelare blir även detta en säsong med topp 3 placering i ligan och minst kvartsfinal i Champions League.

Inga kommentarer: