TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 12 oktober 2009

Supportrarna köper Newcastle?

Newcastle kan bli uppköpt av sina supportrar.
Detta skriver idag BBC Sport och hänvisar till den supporterstiftelse tillhörande Newcastle som gjort nyheten känd.
Organisatorer säger att 20 miljoner pund redan avsatts och budet stöds bland annat av ett antal höga profiler.
Tilkännagivandet kommer samtidigt som det rapporteras att ägaren Mike Ashley tänker sälja till affärsmannen Barry Moat från Tyneside.
Stiftelsens talesman Steve Hastie sa: ”Vi vill visa att en stiftelse bland fansen verkligen kan bli en representativ supporterorganisation.”
Han sa vidare att en ”riktig ledarstruktur” behövs i klubben för att den skall lyckas, med samarbete mellan den ”rätta ledningen”, styrelse och finansiering.
Stiftelsens mål är att till en början köpa en del av klubben vilket ger dem inflytande i hur klubben sköts, med möjligheten att så småningom etablera dem som majoritetsägare och helt enkelt kunna köpa klubben.

En av de inblandade är Mark Jensen som utgivare av Newcastles anrika fanzine The Mag. Han tror att stiftelsen har ett starkt fundament och en genuin och realistisk långträckande ambition med att ge fansen ett ord med i hur klubben styrs. ”Jag har varit inblandad i supportergrupper och fanzines i över 20 år men detta är den med flest ben att stå på,” sa han till BBC Newcastle. ”Vi ämnar att göra mycket gott för förbindelserna mellan folket och klubben som att avsätta säsongsbiljetter från match till match till personer i närmiljön som utmärker sig och andra sätt att hjälpa fansen med åsikter de har angående fotbollsklubben.”
”Sedan finns givetvis den högre ambitionen att förhoppningsvis köpa en del av, eller hela klubben och om det är möjligt vet man inte förrän man har försökt.”
”Vi har gjort en början, vi har fått finansiärer i Newcastle med på att undersöka förslagen och vi kan ta dem till en bredare publik om allt ser bra ut.”
Detaljer om några av företagen och personerna som har sagt sig villiga att köpa en del av klubben kommer avslöjas på onsdag.
Hastie sa att den biten som skulle ägas av fansen kommer kunna variera mycket, beroende på hur mycket pengar som investeras.
Han sa vidare: ”Det handlar om att få Newcastle åter in i stadens hjärta och få staden tillbaka i fansens hjärtan.”
Newcastle United tros hålla samtal med fem konsortier som alla ämnar köpa kluppen från Ashley som tog över klubben i juni 2007 och skaffade sig 100% ägarskap i klubben bara en månad senare.
Vill det sig väl kan Newcastle mycket väl bli ett nytt Ebbsfleet United i framtiden. Frågan är bara om det slår igenom på elitnivå?

2 kommentarer:

Svarta Katten sa...

Eftersom folk från Newcastle knappast är skriv eller läskunniga så har jag mycket svårt att se skatornas supportrar kunna äga någonting annat än de tomburkar de har i sina källare. Luffare är vad dom är!

Magpie No1 sa...

Oj då,oj då vad det sväljs luft här!!!!
Sunderland har varit en klubb med
loosermentalietet sedan begynnelsen som får både Gais och Bajen att blekna.
Skall vi sedan prata om folket som bor i de bägge städerna så är den sociala statusen högre i Newcastle än i Sunderland. Det vet alla som inte har föräldrar som är syskon.
Sitt ner i båten Sunderland. Er tid är snart tillbaka då ni fortsätter med kräftgången och hissåkandet mellan de bägge divisionerna.