TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 22 januari 2010

Illojalitet belönas aldrig

Om folk idag tycker att Sol Campbell inte står högt i kurs hos Tottenhams supportrar så är det ingenting jämför med det hans namne gjorde för 113 år sedan.
John Campbell hette en skotte under den engelska ligans första årtionden. Campbell uppvisade tidigt en klar bollbegåvning och flyttade söderut för att spela fotboll i England.
Med brodern Robert som manager gick ryktena om att John fick spela på grund av släktskap. Denna fördom grusades snart då John visade upp mästartakter i Sunderland.

Han vann skytteligan tre gånger om under 1890-talet med The Black Cats och var en starkt bidragande orsak till klubbens tre ligaguld under samma period. Under sju år i Sunderland blev det hela 133 mål på 186 matcher. Ett svårslaget rekord. Anfallaren John Campbells popularitet och storhet i Sunderland var att jämföra med dagens Gerrard i Liverpool eller Lampard i Chelsea. Just på grund av detta så förstummades folk i staden och resten av landet den 4 september 1897 då nyheten kom ut om att John Campbell skrivit på för ärkerivalen Newcastle.
Folk gick bärsärk på gator och torg. Dåtidens känsloyttringar hade förmodligen fått krigsliknande artiklar i dagens media.

Över en natt gick John Campbell från att ha varit en älskad och uppskattad Sunderland-spelare till att bli en förrädare som man spottade och svor efter. Brodern och förra managern Robert tog avstånd ifrån sin bror och de båda skulle aldrig komma att träffas igen. John höll huvudet högt. Bättre betalt och mer förmånsfullt i en större stad skulle han snart göra sig populär. Men trots att han nätade i debuten mot Woolwich Arsenal, gjorde 12 mål på 29 matcher och förde upp Newcastle i högsta divisionen så blev det inte samma popularitet som i Sunderland. De nya supportrarna kände inte tillit till en spelare som bytt stad och klubb endast för egen vinnings skull. Campbell slutade året efter med fotboll och drog sig tillbaka från det offentliga livet. Han dog 1906.
Tidernas första förbjudna transferövergång var gjord och folket reagerade därefter.
Mer än hundra år efteråt förstår fortfarande inte folk och media varför fotbollsupportrar reagerar som dem gör. En del ränder går aldrig ur. Girigheten överlever mänskligheten. Vi lär oss av historien.

Inga kommentarer: