TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 30 januari 2010

Spelaren, taktikern och managern Billy Davies

Nottingham Forests manager Billy Davies har en lång karriär bakom sig som spelare och manager. Den 45-årige skotten som inledde karriären som mittfältare i Glasgow Rangers spelade mellan åren 1986 och 1987 i Elfsborg. Arton matcher och ett mål blev det i Borås innan St Mirren hämtade hem honom.
Som manager har Davies tagit sin an Motherwell, Preston och även Derby County.
Hos de sistnämnda presterade hanmellan 2006 och 2007 fina resultat och gjorde framsteg. Åtminstone första säsongen då han tog upp klubben till Premier League. Andra säsongen blev betydligt tuffare, Derby var ett fiasko hela säsongen och många anser att Davies föll offer för sin egen succé. Efter en överenskommelse med styrelsen lämnade han posten som manager i november 2007. Davies fick även skulden för flera misslyckade värvningar under 2007. Bland annat då man värvade Claude Davis för tre miljoner pund, en värvning som skulle komma att bli klubbens största och dyraste övergång och som blev en riktigt flopp.
Supportrarna stod dock bakom sin manager och mindes med glädje de framgångar som skördats säsongen innan då klubben tog steget upp i Premier League.
Davies farväl var därför känslosamt. Nu spekulerades det i om Davies skulle börja arbeta för det skotska landslaget. Så blev det aldrig. Istället skulle Davies göra ett ytterst spektakulärt val. Den 31 december 2008 kom nyheten ut att Billy Davies skrivit på för Nottingham Forest. Derbys supportrar var i uppror. Den stora rivalen och lokalkonkurrenten Forest hade tagit Derbys gamla succémanager. Davies hade gjort det förbjudna.

Hade framgångar kommit i Preston och Derby under Davies ledning så skulle de även göra det i Nottingham. Snabbt blev han en populär person som taktiskt ledde Forest framåt.
Säsongens Forest är bättre än på länge och det kan man tacka Davies för.
Idag ställs han mot sin gamla arbetsgivare och sina gamla supportrar.
Ett derby av stor dignitet som den senaste tiden kulminerat i oroligheter efter Robert Earnshaws dansande med hörnflaggan.
Det lär bli en het dag för Davies och övriga Forest på Pride Park. Davies kan få segerdansa åter en gång?

Inga kommentarer: