TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 23 februari 2010

Archibald Leitch - Arenornas fader

Du har sett hans verk och säkerligen stått på dem då du befunnit dig på fotboll i England, Nordirland och Skottland. Arkitekten med nästan samma namn som sitt yrke har satt en stark och djup prägel på brittisk fotboll.
Archibald Leitch är mannen som bidrog med att sätta den typiska brittiska prägeln på fotbollen. Skotten Leitch föddes den 27 april 1865 i Glasgow och gick i sin faders fotspår då han i unga år började arbeta som ingenjör. Yrket ledde in på arkitektur och Leitch blev banbrytande i sitt sätt att se på konsten att arbeta. Tidens melodi i början av seklet var den estetiska elegansen. Leitch föredrog mer funktionellt och lät bygga därefter.
Från att ha börjat rita på fabriksbyggande så kom Leitch med tiden mer att fascinera sig för fotbollens hemvister. Arenabyggandet skred i höjden i slutet av 1800-talet i takt med att fler fotbollsklubbar såg dagens ljus.
Sitt första uppdrag fick Leitch 1899 då han blev ombedd av Glasgow Rangers att rita och konstruera det som skulle bli Ibrox Stadium. Resultatet blev lysande och Glasgow kunde stoltsera med dåtidens modernaste och finaste fotbollsanläggning. Leitch hyllades för sina bedrifter och anlitades av fler klubbar.
Men karriären hade kunnat ta slut innan den hunnit börja.
Under en landskamp 1902 på Ibrox så rasade delar av en läktare samman. I olyckan omkom 26 åskådare medan 500 skadades. Efterundersökningar visade att läktaren kollapsat eftersom denna var gjord av trä och endast upphållen av stålbjälkar. Publiktrycket hade fått grunden att rämna. Leitch fick massiv kritik. Hans trovärdighet och yrkesroll ifrågasattes till den grad att hans karriär kunnat ödeläggas. Istället tog han fram en ny design där läktarnas fundament ersattes av jordvallar eller armerad betong. En era tog fart, de största arenorna i England var Leitch verk. De bästa lagen spelade på det som han framställt. Old Trafford, Anfield, Stamford Bridge, White Hart Lane, Goodison Park, Villa Park, Hillsborough och Highbury. Leitch är arenornas fader.
Archibald Leitch konstruerade och ritade mer än 20 arenor fram till sin död den 25 april 1939.

Övriga byggnadsverk konstruerade av Archibald Leitch:
* Ayresome Park, Middlesbrough
* Bramall Lane, Sheffield
* Cardiff Arms Park, Cardiff
* Celtic Park, Glasgow
* Craven Cottage, Fulham, London
* Dalymount Park, Dublin
* The Den, New Cross, London
* Dens Park, Dundee
* The Dell, Southampton
* Ewood Park, Blackburn
* Fratton Park, Portsmouth
* Hampden Park, Glasgow
* Home Park, Plymouth
* Lansdowne Road, Dublin
* Leeds Road, Huddersfield
* Molineux, Wolverhampton
* Park Avenue, Bradford
* Roker Park, Sunderland
* Rugby Park, Kilmarnock
* Saltergate, Chesterfield
* Selhurst Park, South Norwood, London
* Somerset Park, Ayr
* Starks Park, Kirkcaldy
* Twickenham Stadium, Twickenham, London
* Tynecastle Stadium, Edinburgh
* Valley Parade, Bradford
* West Ham Stadium, Custom House, London
* Windsor Park, Belfast

Inga kommentarer: