TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 19 februari 2010

The Bolton Disaster

Hillsborough, Bradford och Heyselstadion är platser som etsat sig fast i folks hjärnor då man tänker på läktarkatastrofer. Få svenskar känner till vad som hände i Bolton den 9 mars 1946.
På Burnden Park var det upplagt för omspelsmatchen i den sjätte omgången av FA Cupen. Wanderers tog emot Stoke och intresset var stort inför dagens match. Folk hade köat i biljettluckorna timmar innan match och det hade snackats om matchen flera dagar innan avspark.
Trängseln utanför och inne på arenan var ett faktum. Det gick inte att röra sig i folkmassorna som likt vågor tog sig fram. Det var som upplagt för olyckor.
Mycket riktigt så besannades farhågorna. Strax innan avspark hade 65,000 åskådare samlat sig inne på Blundell Park medan mer än 20,000 stod utanför grindarna. De bräckliga läktarna knakade, gnisslade och till slut så vek dem sig. Ett brak, ett dammoln och plågoskrik som överrötsade vanlig evenemangstämning. Åskådare hade fallit till marken i följd med att läktaren rasat. Trängseln från grindarna ökade och panikslagna människor flydde mot samma ström. Biljettkassörerna tappade kontrollen och grindarna for upp. Tusentals människor rusade in på arenan.

Mitt i allt kaos dog 32 människor och mer än 400 skadades.

Domaren George Dutton uppmärksammade att något märkligt inträffade bakom mål och då ryktet om dödsfall i publiken nått honom så blåste han av matchen direkt.
I det kaos som uppstått arbetade polis och sjukvårdare tillsammans med allmänheten med att ta hand om döda och sårade för att föra bort dem från arenan. Efter 26 minuter tyckte domaren Dutton att det var helt i sin ordning att starta matchen. Moral, empati och etik var som bortblåst. Vänstermittfältaren Frank Baker i Stoke sägs ha blivit så upprörd över domarens val att han skrek åt Dutton ” It's a crime to carry on!"
En av spelarna på plan var ingen mindre än en ung Stanley Matthews. Stoke-spelaren har i efterhand berättat att händelsen var det värsta han varit med om.
Händelsen gjorde att de flesta arenorna i Storbritannien i efterhand såg om sin säkerhet och arena struktur.

Inga kommentarer: