TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 23 februari 2010

Stan The Man

Fråga den äldre generationens människor boendes i Blackpool vem tidernas bäste anfallare är så säger de alla ett och samma namn.
Stanley Mortensen.
Centerforwarden Mortensen.
Stan The Man.
Mannen, myten och legenden.
Mortensen skrev fotbollshistoria kombinerat med krigshistoria på ett sådant sätt att dagens regissörer hade kunnat arbeta dag som natt med att göra manus.
Det hela började en bit utanför Newcastle, i staden South Shields den 26 maj 1921.
Unge Mortensen skulle snabbt göra sig känd som en våghalsig busunge som behärskade det mesta. Hans största intresse var fotboll men han började karriärren inom flygvapnet.
Han utbildades till telegrafist och blev bemannad på en bombskvadron.
Mitt under brinnande krig 1939, Andra Världskrigets första år, så skickades Mortensens bombplan ut på ett uppdrag. En olycka inträffade och planet störtade och kraschade. Endast en av besättningen överlevde och det var Stanley Mortensen. Svårt skadad så tog det tid för honom att rehabilitera sig.
Mortensen sadlade om, började spela fotboll och skulle snart bli en av efterkrigstidens bästa fotbollsspelare i England.
Under fjorton år, 1941-1955, tillhörde han Blackpool och skördade där stora framgångar.
På 317 matcher blev det imponerande 197 mål. Folket i staden älskade sin kraftfulla anfallare. Fick Mortensen bollen så blev det mål. Detta noterades extra i FA Cupfinalen mot Bolton 1953. Mortensen gjorde hattrick i den match som Blackpool skulle komma att vinna med 4-3.
Ingen annan spelare har gjort något liknande tidigare i FA Cupens historia.
Även i landslaget producerade Mortensen. Mellan 1947 till 1953 gjorde han hela 26 mål på 28 matcher. Fyra av dem kom i debutmatchen då England vann med hela 10-0 över Portugal.
Mortsensen var mellan 1943-1945 utlånad till Bath City och Arsenal. Även hos The Gunners skulle han skriva historia genom att göra 25 mål på 19 matcher. Mannen var en målleverantör utan dess like. Blackpool sörjde då Mortensen 1955 lämnade dem. Som en hyllning till mannen och spelaren Mortensen så restes det en staty utanför Bloomfield Road.
Nu gick färden vidare till Hull, Southport, Bath och slutligen Lancaster där han avslutade sin spelande karriär 1962.
Mortensen hade dock inte glömt åren i Blackpool. Han återvände till staden och till befolkningens stora glädje så var han manager mellan åren 1967-1969.
Fyra dagar innan sin 70 års dag gick Stan Mortensen ur tiden.
Maj månad var därför speciell för Mortensen. Han föddes, inledde sin karriär, debuterade i landslaget, vann FA Cupen och dog under denna månad.Det var landssorg. Den oanade talangen och målfabrikatören hade lämnat jordelivet och ett stort hål i Blackpool.Legenden Mortensen valdes 2003 in i English Football Hall of Fame.

Inga kommentarer: