TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 21 februari 2010

The New Firm - I Aberdeens favör

Att de bägge Glasgowlagen Rangers och Celtic kämpat om tronen i Skottland under hundra år har inte gått någon fotbollsfrälst obemärkt förbi. The Old Firm har satt ett tydligt avtryck de senaste 100 åren i landets fotbollshistoria. Bägge lagen vann allt från 1800-talets slut till slutet av 1970-talet. Sedan stötte man på patrull. Aberdeen och Dundee United vässade till sig och satte upp hårt motstånd. Duon chockade Glasgowlagen både hemma och borta och vann titlar som annars var ämnade för Rangers och Celtic. En motpol grundades i början av 1980-talet.
En pakt som skulle komma att döpa sig till "The New Firm".

Lagens matcher mot varandra skulle bli karaktäriserade som derbyn trots att de låg 12 mil ifrån varandra.
Aberdeen hade spelat upp sig och dess dåvarande manager Alex Ferguson såg inte hotet från Glasgow på allvar. Hans röda lag hade rullat fram som en ångvält från östkusten, genom högländerna och ner till den engelska gränsen.

Tre ligatitlar, segrare i skotska cupen vid fyra tillfällen, ligacupen två gånger och feamgångar i den europeiska Cupvinnarcupen.
Aberdeen hade blivit en maktfaktor att räkna med.
Dundee United å sin sida ville inte vara sämre. Man vann ligan vid ett tillfälle, skotska cupen två gånger och var i final vid densamma vid fyra tillfällen. Lägg därtill en Uefa Cup-final och en semifinal i Europacupen så förstår ni omfattningen. Klubben hade ambitioner. Detta till trots så har man alltid legat i skymundan av Aberdeen.

Av de 217 mötena klubbarna emellan så har Aberdeen vunnit 85. Dundee har tagit 70 segrar och resten har slutat oavgjort. Detta räcker ändå inte. Aberdeens internationella status är även den högre med mer matcher i de europeiska cuperna.
En punkt är dock Dundee bättre på och det är framgångarna i Ligacupen. Här har man slagit Aberdeen fler gånger.
Det som gick bra på 1980-talet gick sämre med tiden. Åter tog Glasgowlagen kommandot. Samtidigt hade ett frö såtts på östkusten. I Aberdeen och Dundee hade mötena lagen emellan blivit av hög prestige, The New Firm var en match i matchen.
Kampen går vidare.

Inga kommentarer: