TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 31 oktober 2011

Stokeledare genom tiderna

Tony Pulis är den första managern i Stoke Citys 148-åriga historia som tagit klubben till en FA Cup-final. Walesaren Pulis är dock en av mängden, 36 stycken managers, genom åren i klubben.
Elva år efter grundandet, 1874, anställer klubben sin första manager. Thomas Slaney heter mannen som arbetar som lärare på Saltley Collage och är lagkapten i klubben. Slaney innehar tjänsten i nio år innan han ersätts av Walter Cox.
I juni 1914 anställer klubben för första gången en manager utanför England. Skotten Peter Hodge med ett förflutet i Raith Rovers skriver på och stannar i klubben i nio månader. Då har han hunnit att vinna Southern League Division Two med klubben under en säsong där Stoke City endast förlorade fem matcher. Senare i livet vinner Hodge uppflyttningar med både Manchester City och Leicester.
I juni 1960 anställs Tony Waddington. Under de kommande 17 åren kommer den Manchesterfödde managern att leda The Potters till många framgångar och titlar och är den ledare i Stokehistorien med bäst status. Semifinal i FA Cupen, Ligacupmästare och Second Division-mästare. 764 matcher som manager och en publikfriare då han handlade in två världsmålvakter. Värvningarna av Gordon Banks och Peter Shilton var båda Waddingtons förtjänst.
I november 1999 anställde klubben sin första icke-brittiska manager. Islänningen Gudjon Thordarson lämnade då tjänsten som förbundskapten för sitt hemland och tog sig an Stoke som då låg i Second Division. Anledningen till att Thordarson anställdes hade att göra med dåtidens isländska ägare i Stoke Holding. Fem månader efter anställningen vann Thordarson som första isländska manager i England någonsin, Auto Windscreen Trophy mot Bristol City på Wembley. Thordarson är en av de bästa managers Stoke har haft och mycket populär hos fansen för cupvinsten på Old Wembley och avancering i seriesystemet.

Inga kommentarer: