TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 12 september 2012

Finally justice for the 96

Storbritanniens premiärminister David Cameron bad i dag om ursäkt till de anhöriga efter Hillsborough-katastrofen 1989, där 96 personer klämdes ihjäl på läktarna.
En oberoende utredning kom i dag fram till att polis och myndigheter medvetet lade skulden på supportrarna, trots stora brister i säkerheten kring arenan.
– De här familjerna har lidit dubbelt, sa premiärministern till brittiska medier och bad om ursäkt å regeringens vägnar.
Den dubbla orättvisan Cameron bad om ursäkt för var inte bara det faktum att matchen arrangerades på en arena med allvarliga säkerhetsbrister, utan också en omfattande mörkläggning och smutskastning av offren från myndigheternas sida efter katastrofen under semifinalen mellan Liverpool och Nottingham Forest i FA-cupen.
Den oberoende utredningen som presenterades i dag konstaterar att polisen ändrat eller tagit bort uppgifter i 164 vittnesmål som varit kritiska mot polisens agerande. Och att uppgifterna om att det skulle varit huliganer och människor utan biljetter på Liverpools läktare under matchen som var orsaken till katastrofen, saknade all förankring i verkligheten.
I stället var det säkerhetsbrister på arenan och det faktum att polisen öppnade grindarna för att lätta på trycket utanför som ledde till att de 96 Liverpool-supportrarna dog på Hillsboroughs läktare den 15 april 1989.

Ord som skandal och maktmissbruk känns som lindriga och lätta i detta sammanhanget. Ett 23 år långt hån emot de anhöriga till offren.  I 23 år har Hillsboroughkatastrofen använts som ett slagträ för att strypa medborgerliga rättigheter för fotbollssupportrar. Nu har de visat sig att polisen ljög hela tiden. Tillitsbrist och nollförtroende till samhällsapparaten och i synnerhet polisen har under åren varit jäsande. Nu har den med dagens nyhet nått sin kulmen. Kommer folk någonsin igen lita på statsmakten? I Merseysides röda delar lär det vara minimalt av den sorten. 23 år har gått, folk har lidit, saknat och sörjt. Man har hela tiden vetat om sanningen, en sanning som polis och media gjort allt för att dölja och istället vända till sin egen fördel och använda som ett argument i huligandebatten. Idag vann folket. Upprättelse är idag ett varmt ord. Upprättelse och rättvisa för 96 offer och dess familjer.
Vila i frid!

Inga kommentarer: