TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

söndag 23 september 2012

Status quo i Tynecastle...

...det vill säga att Hearts har svårt att få pengarna att räcka igen.
I måndags skulle alla löner varit utbetalda, men trots detta stod sex spelare, en anställd, samt klubbens tränare John McGlynn utan i torsdags. Klubben meddelar dock att dessa fått sina pengar på fredagen.
Och det är inte första gången klubbens ekonomi svajar, flera gånger förra säsongen hände det att spelarnas löner försenades och under en period försenades dom tre månader på raken.
Detta ledde naturligtvis till att skotska fotbollförbundet (SFA) gav klubben onda ögat och kallade till sist in klubben för disciplinära åtgärder. Fru Fortuna verkar ha lyst över klubben den dagen, för man klarade sig undan straff.

Tidigare i veckan gick klubben ut med ett tillkännagivande på sin hemsida, där man meddelade att majoriteten av klubbens 45 anställda fått sina löner, och att resterande skulle få sina pengar inom kort.

Att man åter halkar efter med betalningarna är naturligtvis inget som ses med blida ögon, Hearts ekonomiska situation kommer att tas upp när Premier League har nästa styrelsemöte, men möjligen kan faktumet att ligan är skyldiga samtliga 12 klubbar i högsta divisionen ca. 300000 pund vardera. Då man dessutom inväntar utbetalningar från TV-rättigheter efter matchen i Europa League mot Liverpool torde det således inte vara några kor på isen, men klubben erkänner själva att man har svårt att få ändarna att gå ihop.
McGlynn sa tidigare i veckan att "det antagligen inte är sista gången han får ta tag i problemet". Han verkade dock ha någon form av förtröstan, och tillade "men det drabbar inte mig, egentligen. Pengarna kommer ju från en trovärdig källa, vi har ju ingen anledning att inte lita på att pengarna ska trilla in. Det är inte som senast, då vi väntade på pengar från Litauen (där klubbens ägare Romanov huserar). Dessutom jobbar min fru, så jag har mitt på det torra".

McGlynn var van vid att jobba under ansträngd ekonomi då han kom till Tynecastle från Raith Rovers.
Det första han gjorde var att skära i truppen.
"Det var ingen som sa att det skulle vara pågående problem med ekonomin, men samtidigt kan man ju inte vara korkad och tro att det inte kommer hända heller. Man hoppas ju naturligtvis på det bästa, för det är ett farthinder man gärna varit utan. Men nu har det hänt, och man får ordna upp i det på bästa möjliga sätt. Detta är given vi sitter på, och vi får spela handen därefter. Spelarna har varit här innan, upplevt detta innan, och alltid fått sina pengar i slutändan. Kanske inte i tid, men dom har alltid fått dom. Dom lite bekvämare i situationen just nu. Självklart hade dom, som alla andra, helst fått sina pengar i tid och inte behövt dras in i dom här problemen, men dom har hanterat situationen mycket väl hittills.

Hur länge ligan och SFA tolererar Hearts skakiga ekonomi däremot, återstår att se. En kvalificerad gissning är att tålamodet där kan komma att tryta betydligt snabbare...

Inga kommentarer: