TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 13 september 2012

Hodgsons minskade utbud

Häromdagen mötte jag en man med en ljusblå t-shirt som hyllade Manchester Citys ligatitel förra säsongen. T-shirtens baksida pryddes av klubbmärket, spelarnas namn och texten "The True Mancunians". Lite småironiskt tänkte jag när jag läste namn som Edin Dzeko, Carlos Tevez, Vincent Kompany, Samir Nasri, Kolo Touré och alla de andra. Inte så många true Mancunians där inte. Men det är så det är; ska Premier League vara den bästa ligan måste också de bästa spelarna spela där. Oavsett var de kommer ifrån.

Men influxen av utländska spelare i Premier League ställer till med problem för en man: Roy Hodgson. När det engelska landslaget drabbades av skadeproblem inför kvalmatchen mot Ukraina valde Hodgson att kalla in en ersättare: Raheem Sterling. Den 17-årige Liverpoolspelaren gjorde sin PL-debut i våras när han hoppade in som ersättare i Liverpools match mot Wigan. Sedan dess har han gjort ytterligare sex matcher för klubben. I dagens läge kan det tydligen räcka för en landslagsplats i England.

Första omgången av årets PL-säsong spelade 272 spelare, inhoppare inräknade. Av de är 93 stycken engelsmän och av dem är det 33 stycken som spelar i klubbar som slutade på övre halvan av förra årets tabell. Av de 33 är det dessutom några överåriga sådana som redan avslutat sina landslagskarriärer som exempelvis Paul Scholes.

Poolen av inhemska toppspelare som är tillgängliga för landslaget blir alltså mindre och mindre för varje år som går. Problemet är bekant och någon enkel lösning finns inte. Allra mest medveten om problemet är nog Roy Hodgson som kommenterat det hela med att folk måste sluta bli förvånade när han tar ut spelare som bara är reserver i klubbar som Manchester United, Arsenal, Liverpool eller Chelsea. Det är så verkligheten ser ut nu... och England lär få vänta lite till på att bragden från '66 ska upprepas.

Inga kommentarer: