TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 29 augusti 2011

Det går fort och gör ont.

Ungefär så tror jag att herrar Wenger och Redknapp tänker idag. Samtidigt som giganterna, för så verkar det faktiskt, från Manchester marscherar på så tappar huvudstadslagen. Eller i alla fall de från norra delarna av huvudstaden. Det lärde jag mig i helgen.

Och vi börjar med Manchester City som reste till White Hart Lane. City och Tottenham har ju blivit något slags kombattanter om sista CL-platsen, de senaste säsongerna. Nu verkar det skilja mil mellan lagen. Jag vet, vi är fortfarande bara inne i tredje omgången (andra för Spurs). Men vi kan börja se mönster. Och vi kan börja se ett riktigt väl fungerande Manchester City. Ett ljusblått lag som motsvarar ägarnas säkerligen högt ställda förväntningar. Och det är den tidigare utskällde Edin Dzeko som drar laget i rätt riktning. Han avgjorde med sina 4 mål mot Tottenham. Stort i vanliga fall, och kanske ännu lite större att göra det på bortaplan.
Vi minns Tottenham som gjorde en storstilad entré i Champions League förra säsongen. Men därefter verkar man ha tagit ett par steg tillbaka. Och kanske framförallt; Luka Modric vill inte längre spela för laget. Han längtar till Stamford Bridge.
Jag imponerades ordentligt av Manchester City. Och manager Mancini har gjort ett bra jobb, efter att ha fått precis de spelare han pekat på.

Den röda delen av Manchester undrar nog vad som hände. Det gör garanterat också den röda delen av norra London. 8 jäkla 2 för United mot rivalen Arsenal. Detronisering. Wenger kände sig förödmjukad.
Okej, vi är fortfarande bara några matcher in i säsongen. Men detta var en markering och styrkedemonstration av den högre skolan. Vad jag tycker om Ferguson och United vet ni redan. Detta var dock ännu mer imponerande än vad vi hade kunnat dröma/mardrömma om.
Arsenal har inte förlorat så stort på 115 år. Vi får alltså titta tillbaka till 1896 för att hitta liknande siffror. Det är otroligt. Och förstås en fruktansvärd smäll att åka på. Jag tror att man väljer mellan två olika vägar, nu under landslagsuppehållet; att ersätta Wenger eller att öppna den numer välfyllda plånboken och låta pengarna rulla, de sista dagarna av transferfönstret.

Jag tror och hoppas på det senare. Det vore förnedrande för en stor tränare som Wenger att få lämna nu. Det är inte värdigt. Tränaren själv säger dessutom att det inte finns några planer på att lämna.
Däremot står det rätt klart att man måste använda åtminstone delar av de pengar som försäljningarna av Nasri och Fabregas har inneburit.

Staden Manchester spelar fotboll i raketfart. Har huvudstadsklubbarna hästkrafter och pengar nog att hänga med? Fan vet, men det är nog i så fall Chelsea som skall göra det. Man tog en ganska säker seger mot Norwich. 3-1 var stabilt, trots att de två sista målen kom i minut 82 och 101(!). Övertiden berodde främst på den hjärnskakning som drabbade Didier Drogba, som föll handlöst och som det såg ut medvetslöst efter en luftduell mot Norwich målvakt John Ruddy. Det såg riktigt otäckt ut, men rapporterades senare vara en lätt hjärnskakning. Ersatte gjorde 18-årige storlöftet Romelu Lukako. Han ersätte med den äran, och var dessutom en reinkarnation av Drogba till utseendet. Snacka om framtid.

Övriga resultat?
Aston Villa-Wolves 0-0.
Blackburn-Everton 0-1. Värt att notera är att Blackburn brände två straffar och Everton avgjorde på sen straff.
Liverpool är fortsatt starkt, och slog Bolton hemma med 3-1.
Swansea-Sunderland 0-0.
Wigan-QPR 2-0.
Newcastle-Fulham 2-1.
West Bromwich-Stoke 0-1.

Right, då tar Premier League paus i knappa två veckor. Jag tror att man ser fram emot det i norra London, mer än i Manchester. Tid att slicka sår och fylla i hål där det saknas kvalitet. Och tid för oss åskådare att pusta ut efter en minst sagt händelserik helg.

Inga kommentarer: