TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 21 december 2011

Ett steg bakåt kan bli ett steg framåt

I måndags klubbade skotska FA igenom ett historiskt beslut, som innebär att ståplatsläktare kan återinföras i den nationella högstadivisionen.
De nya reglerna innebär att 1994 års beslut, vilket gör gällande att alla arenor i Premier League skall vara all-seaters, rivs upp.
Klubbarna kan dock inte bara börja styra och ställa som de vill, då beslutet naturligtvis kommer med vissa betingelser; klubbarna måste ansöka om tillstånd att få bygga ståplatssektioner. Läktarna måste vara av kombinationsmodell (tänk Tyskland), och arenan måste fortfarande ha minst 6000 sittplatser. Beslutet är fortfarande ett pilotprojekt, och gäller alltså till en början enbart klubbar i högsta ligan.

Neil Doncaster, verkställande direktör för SPL (Scottish Premier League), är mycket nöjd med beslutet och att man har haft möjlighet att agera enligt supportrars önskemål. Han påpekar dock att det finns flera arenor där det kommer vara omöjligt att skapa ståplats enbart på grund av arkitektur, men för klubbar som kan och vill se över möjligheterna är detta naturligtvis ett steg framåt.

Alla är dock inte lika övertygade om att ståplatser med kombiläktare är något att satsa på. Exempelvis St. Mirrens ordförande Stewart Gilmore anser att den egna arenan, St. Mirren Park (anno 2009), är specifikt designad för en sittande publik och dömer därmed mer eller mindre ut projektet direkt.

Personligen ser jag beslutet från SFA som positivt, och jag tror och hoppas att de flesta håller med.
Vad tror ni läsare att projektet kommer att resultera i? En mer levande fotbollsupplevelse eller en säkerhetsrisk och en möjlig grogrund för "Engelska sjukan"? Kommentera/diskutera gärna!

Inga kommentarer: