fredag 16 december 2011

"Thursday Nights, Channel Five"

Europa League
Celtic åkte igår till Italien för bortamötet med Udinese. Det började bra för gästerna när Gary Hopper inledde målskyttet för gästerna i de 30:e minuten. Det hjälpte dock inte så mycket när Antonio Di Natale kvitterade på övertid i den första halvleken. Neil Lennon säger till BBC att han är nöjd med hur laget kämpade och det ska kanske inte ses som ett alltför dåligt resultat att komma trea i en grupp med både Udinese och Atletico Madrid framför sig. Frågan är dock vad det säger om skotsk fotboll när de redan nu har exakt noll lag kvar i de europeiska turneringarna.

Inte mycket bättre har det gått för de engelska lagen. Birmingham spelade igår hemma mot slovenska NK Maribor och vann med 1-0 tack vare Adam Rooney. Laget hamnade trea i sin grupp bara en poäng efter Club Brügge och Braga, ett fullt godkänt resultat för ett Championshiplag med tunn trupp.

Birmingham är dock inte det enda engelska laget som fått lämna Europa League redan nu. Fulham hade ett bra utgångsläge inför sin match i onsdags. Vinst hemma mot danska Odense och gruppsegern hade varit klar. Det såg länge ut som en problemfri resa för hemmalaget som redan i paus hade med sig en 2-0 ledning. Men sedan hände något och danskarna tilläts reducera i den 64:e minuten och i matchens sista spark satte Odenses Djiby Fall 2-2 målet. Ridå. Att missa ett sådant tillfälle är oförsvarbart och man kan fråga sig hur seriöst 2010 års finalist egentligen tog turneringen i år.

Ett lag som definitivt ansåg sig för fina för att spela Europa League är Tottenham. Redknapp valde konsekvent att ställa upp med b-laget och då gjorde det inte så mycket att laget igår vann med 4-0 borta mot irländska Shamrock Rovers. PAOK Salonika och Rubin Kazan delade samtidigt på poängen i sitt möte och Spurs slutade trea i sin grupp.

Ett lag som dock konsekvent har tagit turneringen på allvar är Stoke. Laget avslutade gruppspelet med en bortamatch mot Besiktas. Ricardo Fuller tog ledningen för Stoke men allt tog en negativ vändning för laget när Matthew Upson i den 59:e minuten drog ner hemmalagets Hugo Almeida, fick sig ett rött kort och någonstans i arenans katakomber hörde han nog att hemmalaget gjorde mål på den efterföljande straffen. Besiktas hann med två mål till men Stoke är ändå vidare som grupptvåa.

Stoke, Manchester City och Manchester United är de tre engelska lag som är kvar i turneringen inför lottningen av nästa omgång. Frågan är hur seriöst City och United kommer ta det hela. Åtminstone City borde se det som en vettig möjlighet att få erfarenhet av Europaspel (för nog syntes det att de saknade sådan?) och vinna en pokal.