TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

torsdag 29 december 2011

Mellandagsrecensionen - Modell XXL

Inaktivitet kan ha många olika ansikten. Här på bloggen kan det förklaras vid arbetssituation, tidsbrist eller bara brist på motivation. En sak är dock säker; har vi missat något sedan sist så skall ni få det retroaktivt. Var börjar vi? Vi åker tillbaka några dagar till en av den engelska fotbollens största dagar under säsongen. BDF, Boxing Day Football. Det är kultur. Derbyn och matcher mellan närliggande klubbar har spelats mellan brittiska klubbar sedan fotbollen var ung. En av anledningarna var att FA och klubbarna själva förr inte ville åka land och rike runt dagarna efter julen. Man ville få en mjukstart efter julhelgen. I Skottland i år var det dock annorlunda. Där spelade samtliga Premier League-klubbar på självaste julafton och några vidare derbymatcher var det aldrig tal om. Däremot skrällde St Mirren till det och besegrade självaste Rangers med 2-1. Bättre julklapp kunde varken StM eller Celtic önska sig. För då Celtic gjorde sitt hemma mot Kilmarnock  så skiljde det endast en poäng mellan klubbarna inför det derbyt som skulle spelas dagarna senare. Igår närmare bestämt. Old Firm. Ett av världens mest prestigefyllda derbyn och mer känsloladdat än andra. En engelsk vän till undertecknad har skojsamt kännetecknat Glasgowderbyt som; "War on the terraces since 1888". Ett understatement. Det är kraftfullare än så. Igår var det 396:e gången som klubbarna ställdes emot varandra. Platsen var Hampden Park och de 58,658 åskådare på plats kunde se hemmalaget ta sig till serieledning efter att Joe Ledley gjort matchens enda mål. De eviga fienderna stångas ända in i slutet. En derbyseger är dock ett försprång och kan vara matchen som avgör serien till våren.

England, Nordirland och Wales då? Det finns massor. Ni får det bästa i punkter. Vi kan börja så här:
* Linfield är skadedrabbat och inte alls i samma form som tidigare. Derby, "The Big Twos," mot Glentoran på Boxing Day innebar en andra förlust för säsongen då Linfield föll med 1-0. Dessutom vann Portadown sin match mot Glenavon och nu skiljer det endast två poäng i toppen.
***
* Wrexham leder BSP två poäng före Fleetwood Town efter att man vann med 2-0 borta mot Telford på annandagen. Walesarna är starka nu och det enda som kan hindra dem från att marschera mot Football League igen är att januarifönstret öppnas så mycket att klubbens bästa spelare köps upp. 
***
* Jumbon Alfreton Town i BSP kan göra mål. 5-2 mot Tamworth betyder att man gjort 12 mål på fyra matcher. Det är få bottenlag som är så målglada. Lika målglada var tabellfemman Luton. Seger med 5-0 över krisklubben Kettering. The Hatters har därmed inte gett upp hoppet om Football League till nästa säsong.
***
* Toppmatch i Blue Square North där serieledarna Hyde FC tog emot tabelltvåan Stalybridge Celtic. Mycket publik, bra fotboll och delad pott då lagen spelade 1-1. I den södra avdelningen tog Woking ett kliv närmare femtedivisionen då man vid hemmaseger (1-0) över Farnborough tog säsongens 17:e seger på 23 matcher.
***
* I League Two bjöd annandagen på en massa skrällar. Crawley föll hemma mot Gillingham med 2-1, Bradfords nyvunna form håller i sig då man slog Crewe med 3-0. Plymouth kämpar i botten för att undvika nedflyttning och tog tre livsviktiga poäng (seger 3-2) borta mot Bristol Rovers
Värt att notera ifrån fjärdedivisionen är att Aldershots hemmamatch mot Southend ställdes in på grund av att strålkastarna på arenan inte fungerade.
***
* I League One marscherar serieledarna Charlton mot Championship. Segern med 3-2 mot Yeovil satt dock långt inne. På övertid fick mittfältaren Danny Green in segermålet. Ny tabelltvåa är Sheffield United som i tisdags vände och vann med 2-1 mot Notts County. Blades har därmed dubbel lycka efter att ha sett Wednesday dagen innan släppa in två mål på övertid till förlust med 2-1 hemma mot Walsall.
Övriga topplag rullar på; Huddersfield och MK Dons hänger med i kvaltåget.
***
* Championship är ett getingbo. Alla slår alla i andradivisionen. Matt Phillips är förmodligen omgångens spelare. Hattrick för Blackpool borta mot Barnsley i segermatchen med 3-1. Blackpool har därmed en poäng uupp till kvalplats där man kan ta den av Reading. Reading gjorde processen kort med Brighton (3-0) och nu är The Seagulls nykomlingssuccé definitivt över. Poyets dröminledning med serieledning har nu fallit som en sten. Sydkustklubben har tappat det mesta och har halkat ned på en 11:e plats. Bristol City hade behövt en seger på annandagen för att lyfta sig från bottenstriden. Istället förlorade man med 1-0 mot jumbon Coventry. Det är i sådana matcher allt annat än vinst är katastrof. Millwall tog också en viktig seger för att undvika nedflyttning. Seger hemma mot Portsmouth innebar fem poäng ner till nedflyttning. Millwall kan skatta sig lyckliga för att klubbarna under dem i tabellen är helt utan självförtroende. Serieledarna Southampton kan också känna glädje. Då West Ham tappade poäng (1-1) borta mot Birmingham så slog Saints Crystal Palace (2-0) och därför kan nykomlingen vara serieledare året ut.
***
* Nå, vad har vi kvar? Jo, just det; Premier League. Där händer det också saker. Ett väst-Londonderby mellan Chelsea och Fulham på Stamford Bridge. 1-1 är ett resultat som Fulham mår bäst av. Chelseas andra raka derbykryss efter 1-1 mot Spurs dagarna innan Jul. Bästa Londonklubben är Spurs. Gareth Bales två mål i förrgår mot Norwich håller kvar WHL-klubben i toppen. Manchester United krossade Wigan med 5-0 och har Sir Alex tidigare funderat på att sälja Berbatov så bör skotten tänka om. Hattrick och glödhet. Serieledarna kommer också från Manchester men heter City. 0-0 mot WBA får nog kännetecknas som en plattmatch och något som Mancini ser som en nedfallen och krossad julgranskula. Kulor ja, det sägs att Blackburns ägare har sådana. Ekonomiska ivarjefall. Mot Liverpool borta tog man istället hjälp av motståndarnas för att ta poäng. Charlie Adams självmål betydde 1-1 och jumbon kan se det resultatet som en seger. Bara en poäng bättre är Bolton men det fick man inget för mot Newcastle. Geordies visar att man är en segermaskin denna säsong. Ba är spelaren som det pratas om i samma tonart som Shearer. Bara en sådana sak.

Ni har nu fått en sammanställning. Har jag glömt något? Visst har jag det; dagarnas största seger stod Stevenage för då man på bortaplan krossade Colchester med 6-1. Innan jag avslutar kan jag även meddela er att walesiska Bangor City kommer att vara serieledare över nyår. Detta efter vinsten med 5-2 över Prestatyn Town i tisdags. Man tog sig förbi TNS med en poäng och därmed är de regerande walesiska mästarna tillbaka i form.

God fortsättning!

Inga kommentarer: