TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 30 juni 2012

Blue Square Premier - En sammanfattning

Junis sista dag får bli TLC:s sista sammanfattning av säsongen 2011/12. Vi har betat av Premier League och ner till League Two. Ikväll sätter vi punkt med sammanfattningen av femte divisionen Blue Square Premier.

Hur gick det då? Ja, inte direkt så som experterna hade trott. Tvärtom. Det snackades om Luton i vanlig ordning tillsammans med Wrexham, York och de forna Football League-klubbarna Grimsby, Stockport och Darlington. Så blev det aldrig. Istället svävade lilla Fleetwood Town upp, slog alla på fingrarna och vann serien med klara 103 poäng, fem poäng mer än tabelltvåan Wrexham. Anfallaren Jamie Vardy var den bidragande orsaken som med sina 31 mål på 36 matcher vann skytteligan. Vardy såldes i slutet av maj till Leicester och inbringade sköna pund i Towns kassa som man nu kan börja bygga upp ett nytt lag i Football League.

Wrexham såg under säsongen ut att ta klivet upp men tappade mycket då manager Dean Saunders värvades till Doncaster. De andra toppkandidaterna då? Inget av de forna Football League-lagen klarade favorittrycket. Den bästa av dem var Grimsby och dessa slutade på en 11:e plats. Darlington åkte ur och har med sin usla ekonomi tvingats ner till Northern League, motsvarande division 9/10.
Åkte ur gjorde även Kettering. Klubben som tidigare säsonger varit en utmanare om seriesegern har hål i sin kassakista och blöder svårt ekonomiskt. Konkurshotet har hängt tungt över klubben. Man hamnade jumbo i serien och tvångsnedflyttades två divisioner till Southern Football League.

Kettering var säsongens besvikelse, fiasko och flopp i en och samma mening. I samma fack vill TLC placera Luton Town. The Hatters är varje år med och slåss i toppen. Man har spelarna som kan avgöra men man håller aldrig fullt ut. Kenilworth Road-klubben faller alltid på mållinjen.

Lite av en besvikelse får vi allt kalla Gateshead för. Newcastleklubben ledde serien under hösten men tappade på grund av många skador i en tunn trupp. Det straffade sig. The Tynesiders rasade ner till en åttonde plats och lär göra allt för att revanschera sig till nästa säsong.

Årets prestation stod naturligtvis Lancashireklubben Fleetwood för. Enastående av en klubb med mindre resurser än något av lagen på den övre halvan. Ett gediget lagbygge med lojalitet, lagkänsla och en målspruta i Vardy. Det räckte. Fotbollen vann.

Även tabelltrean Mansfield och kvalsegrarna York City gjorde en fin säsong. York är tillbaka i Football League och man är det för att stanna ifall man skall tro på ägarna och sponsorerna som värvar tungt för att klara spel i League Two. Mansfield har ett ungt och duktigt lag och en bra manager i 40-årige Paul Cox. Där har vi en stark utmanare till uppflyttning nästa säsong.

Det spelades 552 matcher under säsongen där 1574 mål gjordes vilket innebär att det gjordes 2,85 mål per match.

Den största hemmasegern får delas upp på tre. Grimsby-Stockport, York-Kettering och Mansfield-Barrow slutade alla 7-0.

Den största bortasegern för säsongen stod seriesegrarna för då de den 1 januari slog Southport med klara och förnedrande 6-0.

Den målrikaste matchen slutade med sammanlagda nio mål. Två stycken dessutom då Kidderminster Harriers den 18 oktober slog Braintree med 5-4 och Mansfields 6-3 seger borta mot Alfreton den 20 mars.

Luton får kritik och diss av TLC allt som oftast. Då det kommer till publik är The Hatters ledande i femte divisionen. Klanderfria. Klubben har bäst publiksnitt och hade den bästa publiksiffran då man den 21 april mötte Kidderminster. Hemma på Kenilwort Road i segermatchen 1-0 så hade man 8415 åskådares stöd i ryggen.

Den lägsta publiksiffran för säsongen stod Hayes & Yeading för då man den 23 augusti mötte Bath City. Endast 172 åskådare bevittnade matchen som slutade 1-1.

Inga kommentarer: