TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

onsdag 6 juni 2012

Skottar på bägge planhalvor

Liverpools förre manager och spelare, Kenny Dalglish är den skotte som gjort flest landskamper. Den idag 61-årige f.d anfallaren gjorde mellan åren 1971-1986 102 insatser för sitt blåvita land. Dalglish är även den som gjort flest landslagsmål. Tillsammans med landsmannen Denis Law så blev det 30 mål. De bägge skyttekungarna Dalglish och Law har båda något i sin uppväxt och karriär som kan anses som "förbjudet". Dalglish växte upp som Rangers-supporter och var med sin pappa på Ibrox under hela uppväxten. Hela familjen var Rangers trogna och då Kenny värvades till ärkerivalen Celtic 1968 så tog flera i släkten avstånd från den unge Kenny. Inte lika drastiskt men ändå ett uppseendeväckande agerande stod Dennis Law för då han 1962 värvades till Manchester United. 

Law hade åren innan haft rivalen City som arbetsgivare och vid övergången, en rekordsumma på 115,000 pund, visade Citys supportrar sitt missnöje; "-Är det bara pengar i ditt liv?" Nja, pengar skulle det trilla in med åren. Law blev en av brittisk fotbolls bästa. 11 säsonger skulle det bli på Old Trafford, 309 matcher och 171 mål. Som 33-åring bytte han klubb igen. Ny arbetsgivare? Manchester City. Samma tongångar som för 11 år sedan fast från andra hållet. En United-supporter skall ha stoppat Law utanför ett köpcentrum en tid efter övergången; "-Hur tänkte du? Du hade kunnat få en helgonroll som en av de största i klubben. Hade du avslutat karriären hos oss hade du varit hyllad för resten av ditt liv men så skriver du på för City. Hur tänkte du där?"

Precis, hur tänker man där? TLC ställer sig också undrande över en sådan sak. Law hade allt i United. Märkligt att man då på egen hand försätta sig i en sådan roll och situation. Lojalitet är olika begrepp för olika människor. Helt uppenbart. I Skottland har två av landets bästa spelare någonsin haft svårt att förstå det begreppet.

Inga kommentarer: