TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

måndag 18 juni 2012

Cashen skall in.

Idag presenterades spelschemat för säsongen 2012/13. Därmed är också tv-makarna och tablå-läggarna i full färd med planeringen för kommande säsong. I princip varenda match är därmed "subjects to change". Inget är alltså spik förrän tv-bolagen har fått säga sitt.

Och så är det ju nu, i den moderna fotbollen. När vi skall få titta på våra favoritlag styrs av tv. Sjukt egentligen, för oss som helst kollar live. Vi märker det i lilla Sverige och vår Allsvenska. Och självklart blir det ännu mer påtagligt i de största ligorna, t.ex. i den allra största; Premier League.

BT Vision har skrivit avtal med Premier League, som innebär att bolaget har sändningsrättigheterna i 3 säsonger, fram till och med 2015/16. För det får man kasta upp den nätta summan 3 miljarder. Brittiska pund. Det är en ökning med dryga miljarden pund, jämfört med föregående avtal. Pengarna rullar, blir större likt snöbollar. Och det är du och jag (eller Steven, Bill och Lucy, som de heter i England), som betalar i slutändan. Detta genom höjda avgifter för våra tv-abonnemang, mer reklam, dyrare biljetter, mer saker som säljs på oss i alla sammanhang som har med fotboll att göra. PPV, nya kanaler, och så vidare. För inte så himla länge sedan så kunde man se engelska ligan i SVT, italienska i reklamkanalen TV3. Idag behöver du både Viasat och Canal plus-abonnemang för att hänga med. Och det finns extrakanaler och fan och hans moster. Varje år blir räkningarna från din tv-leverantör allt fetare och de naggar allt mer på dina surt förvärvade slantar. Men man ler, eller egentligen gråter man. Betalar snällt gör man hur som helst.

BT säger i samma veva som avtalet blev klart att man skall lansera en ny kanal för att "fokusera och bära fram matcherna". Men det betyder också att tittarna skall betala för ännu en kanal. För du kan sätta dina sista slantar på att det är ett annat bolag, med andra abonnemang, som visar The Championship som du förstås också vill ha tillgång till.

Richard Scudamore, högsta höns inom Premier League, sade att "Vi välkomnar BT som den nya sändnings-partnern för Premier League!". Tror fan det. Det betyder ju 333 miljoner mer per år. 333 miljoner pund. 
Vi vet ju dessutom hur stålarna fördelas, sett till klubbarna. United, Chelsea, City, Spurs, Liverpool och några till får mest. Norwich, Fulham, West Ham och några andra får minst. Så är det och så kommer det att förbli. Visas din klubb mest så får ni mest pengar. Rika blir rikare, klyftorna ökar.

Jag orkar inte raljera mer, blir mest trött och grinig, inser jag. Men vill du läsa mer så finns det info hos BBC.

Själv skall jag börja månadsspara för att ha råd med alla de abonnemang som krävs. Och för att kunna åka över och titta på fotbollen så som vi helst vill se den. Live, bredvid människorna som bygger den. På plats och med kontanter på fickan.

Inga kommentarer: