TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

tisdag 12 juni 2012

Rangers problem drabbar alla

Efter att Rangers svärtat ner skotsk fotbolls rykte för en lång tid framöver, har nu SFA (Skottlands fotbollförbund) valt att granska samtliga anslutna klubbars ekonomi för att se om fler begått liknande brott.
Enligt dokument som BBC blivit delgivna, skickades det den 9:e mars ut ett brev till klubbarna, där SFA's ordförande Stewart Regan begär in deklarationer från landets fotbollsklubbar. Det begärs att klubbarna deklarerar alla skrivna överenskommelser som gjorts med spelare de senaste 10 åren och fram till 6:e april i år. Svaren kommer därefter att analyseras av SFA's jurister, och eventuella brott eller frågor rapporteras vidare.

I brevet påpekar SFA vikten av att klubbarna följer de regler och avtal som finns föreskrivna vad gäller finansiella tillgångar och rapportering av dessa.
Det kan låta märkligt att man måste upplysa klubbarna om sådant, men sedan det visat sig att Rangaers, som fortfarande befinner sig under administration, spelat med dubbla kontrakt mellan 2001 - 2010 förstår man om det skotska förbundet ser sig nödgade att kontrollera så korruptionen inte spridit sig vidare.
De dubbla kontrakt det talas om, och som även utgör lejonparten av det mål de brittiska skattemyndigheterna driver mot kubben, går ut på att klubben har skrivit ett officiellt kontrakt med spelare som man redovisat till SFA, och därefter ett annat skuggkontrakt med spelaren. Man har på så sätt kunnat betala lägre sociala avgifter, och betala ut de pengarna kontant direkt till spelare samt anställda inom klubben.
Totalt rör det sig om 53 personer som avlönats på detta sätt, vilket i runda svängar handlar om 600 miljoner kronor.

Inga kommentarer: