TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

lördag 23 juni 2012

Veckans turer kring Rangers

Det här börjar bli en riktig följetång, med fler intriger, tvära kast och absurditeter än Dallas och Falcon Crest - tillsammans!


Det är nästan omöjligt att hålla reda på alla trådar, men jag ska försöka sammanfatta det som hänt sedan jag skrev sist och, kanske mer intressant, vad som håller på, eller kan komma, att hända.
-Spitey


Rangers har alltså, som TLC tidigare rapporterat, bytts ut i kommande säsongs spelschema med "klubb 12". Detta sedan man inte vet vilken klubb som kommer ta ligans 12:e plats. Den gamla klubben, som juridiskt sett inte längre existerar, har en ny ägare vid namn Charles Green. Green har köpt upp Rangers tillgångar och skapat ett nytt bolag, ett så kallat "newco", och detta nya bolag har ansökt om att få ta över den gamla klubbens plats.
För att detta skall gå igenom måste först en omröstning genomföras, där alla ligaklubbarna har en röst. Klubben måste vinna omröstningen med en majoritet i favör 8 - 4 för att få plats 12. 
Två klubbar, Hearts och Dundee Utd. har redan kommit med officiella uttalanden vilka redogör att dom kommer rösta emot förslaget.
Hearts ordförande Romanov sparar inte på krutet, och säger i ett officiellt uttalande att "fotbollsmafian representerad av Rangers tidigare ägare" inte under några omständigheter kan tillåtas ett återinträde.
Under gårdagen spreds ryktet som löpeld att även Aberdeen bestämt sig för att rösta nej, men detta dementerades senare på klubbens hemsida. BBCs källor med god insyn i klubben hävdar dock att det bara är en formalitet, och klubbens tredje största aktieägare har gjort klart för att han tänker kalla till ett extra medlemsmöte om man bestämmer sig för att rösta till Glasgowklubbens fördel.


Motherwell, Inverness, St. Mirren och Kilmarnock tänker alla låta sina fans avgöra hur klubbarnas röster skall falla.


Hibs har varken sagt ja eller nej, men har i ett uttalande sagt att de finansiella och kommersiella frågor och farhågor står i underordnad betydelse till ligans sportsliga integritet. Något som kan tydas som att de skräckscenarier som tidigare målats upp om förlorade TV- och biljettintäkter inte haft så stor genomslagskraft. 
Kilmarnocks ordförande är dock bekymrad över situationen, och säger att man måste sälja 1000 årskort extra för att täcka upp de förlorade biljettintäkter som två hemmamatcher per säsong Rangers innebär. 
Samtidigt har Killies årskortsförsäljning ökat med 5% jämfört med samma period förra året...


Hur Celtic ställer sig i frågan behöver man nog inte vara raketforskare för att lista ut, även om många antytt att klubben är i behov av rivaliteten med Rangers i form av TV-intäkter från derbyn och så vidare.




De supportrar som är för ett företräde av den nya klubben verkar vara i klar minoritet, och runt om i Skottland är missnöjet stort bland fotbollsintresserade. Många anser att det är bisarrt att man ens diskuterar huruvida ett decennium av konsekvent fuskande skall gå obemärkt förbi. Detta gör självklart att ett nej ser ut att vara troligast från de klubbar som tänker låta sina supportar bestämma utfallet.


När Rangers började måla upp scenarier om uteblivna biljettintäkter och så vidare, så ärkerivalerna i Celtic naturligtvis sin chans och förklarade att man kommer bojkotta alla matcher, inte bara mot nya Rangers, utan även alla matcher mot klubbar som röstade till nya Rangers fördel. Något som naturligtvis lägger ytterligare press på klubbars ekonomier då kakan som Celtics supportrar medför är lika stor som Rangers. 


Slutligt avgörande i frågan faller den fjärde juli, då omröstningen hålls. 


Skulle Rangers inte få tillräckligt många ja-röster kommer det att bli en rockad i det skotska seriesystemet, och klubbar flyttas upp underifrån. Rangers får därefter ansöka om att börja om i tredje divisionen och spela sig uppåt. Man är inte garanterade en plats, eftersom andra klubbar oxå kan ansöka om platsen, men sannolikheten att denna ansökan inte skulle beviljas är nog minimal.


Man vet alltså inte i vilken division man kommer spela nästa år. Något man däremot vet är att det kommer dröja minst tre år tills Rangers spelar internationella tävlingsmatcher igen, detta enligt UEFAS reglement. 
Detta påverkar naturligtvis spelarna. Klubbens tränare, Ally McCoist lämnade skutan för ett par veckor sedan, och nu verkar spelarna göra likadant. Rhys McCabe och en ännu icke namngiven spelare har deklarerat att de inte skriver på för det nya bolaget, utan tänker se sig om efter nya arbetsgivare. McCabe ryktas vara på väg till England. Enligt facket är detta helt i sin ordning, men Charles Green hävdar å sin sida att de är bundna av sina kontrakt. Vad detta slutar i är svårt att se, men om Green väljer att stå på sig går det till arbetsdomstol och frågan är om man har råd, eller ork, att driva fler juridiska tvister man redan har på sin dagordning...


...Och när det kommer till juridiska tvister har klubbens administratörer, Duff & Phelps, blivit ålagda av domstol att redovisa sina relationer till företaget Ticketus, som är den gamla klubbens största sponsor. Efter att BBC Scotland visat en dokumentär som redogör för misstänkt jäv har en infekterad situation blossat upp och blivit en egen tvist. Duff & Phelps har anmält BBC för förtal, medan BBC hävdar att man har fler dokument som visar på att oegentligheter föreligger.




Naturligtvis har det florerat mängder av bisarra rykten, en del mer överdrivna än andra. Det märkligaste, som ändå verkar ha haft någon form av genomslag, var det att Rangers skulle göra en gökunge med Bury FC. 
Man skulle alltså köpa upp klubben, för att sedermera göra om den till Rangers och ta en plats i det engelska ligasystemet istället. Ett rykte som under ett dygn spred sig så långt att Burys styrelse var tvungna att kabla ut ett officiellt uttalande på sin hemsida där man dementerade hela affären.

Inga kommentarer: