TLC- SVERIGES STÖRSTA OCH BÄSTA BLOGG OM BRITTISK FOTBOLL

fredag 15 juni 2012

Rangers rådande situation


Det här blir en text med en del invecklade termer och översättningar. Jag beklagar för detta, och hoppas att ni finner den intressant oavsett. Om jag uttryckt mig klantigt, eller helt felaktigt är jag tacksam för tillrättavisningar. 
Jag är varken ekonom eller jurist, utan läser och tolkar som en lekman. Tyvärr verkar inte svensk media förstå magnituden av Rangers situation, och rapporteringen blir därefter...
-Spitey 


Brittiska skatteverket beslutade den 13:e juni att förkasta det CVA (Company Voluntary Agreement) som Charles Green presenterat. Detta innebär att klubben anses vara bankrutt, och i förlängningen kommer man försättas i konkurs, då man nu menar att klubbens tillgångar är värda mer än klubbens inkomster och driftskostnader. 

Att klubben försätts i konkurs innebär i sin tur att alla registreringar och medlemskap man har hos SFA (Skotska fotbollsförbundet) och SPL (Skottlands Premier League) upphävs. Det nya bolaget/klubben ärver inte registreringarna automatiskt.
Det nya bolaget/klubben måste därmed ansöka om en överföring av Rangers andelar i SPL. De resterande klubbarna i SPL måste därefter rösta om huruvida det nya bolaget/klubben ska få delta i högsta serien.
SPLs regelverk säger att åtta av de deltagande klubbarna måste rösta ja för att en klubbs andel ska kunna överföras till ett annat bolag/klubb. I realiteten innebär detta att sju andra klubbar i SPL måste rösta för, eftersom att Rangers också är berättigade en röst (även om klubben/bolaget längre existerar).

Vad det nya bolaget/klubben kommer att få för straff har debatterats både högt och lågt. SPL har så långt beslutat att inte hålla några omröstningar om eventuella bestraffningar av den nya klubben/bolaget, då situationen inte har uppstått ännu. 
SPL är även noggranna med att påpeka att man kommer att bedöma varje fall på individuell basis.  Det är dock troligt att SPL kommer försöka införa sanktioner mot det nya bolaget/klubben i ett försök att avskräcka andra klubbar att följa Rangers exempel. Dessa sanktioner kan innebära uteblivna inkomster från TV-rättigheter och sponsorpengar, samt poängavdrag och restriktioner gällande köp och försäljningar av spelare.

Om Rangers inte lyckas få tillräckligt många röster med sig, och den nya klubben/bolaget inte får behålla sin plats i SPL kan man ansöka om att gå med i Scottish Football League. Om denna går igenom kan klubben ansöka om nytt medlemskap i SFA. Man kommer i sådana fall få börja om i 3:e division och jobba sig uppåt.
SFA säger, precis som SPL, att man kommer behandla alla fall individuellt. Man säger dock att alla bestraffningar som delas ut till det gamla bolaget/klubben kommer att tas i betraktelse. Detta, återigen, för att avskräcka andra klubbar för att försöka sig på att fuska. 
Den nya klubben kommer heller inte att tillåtas spel i europeiska tävlingssammanhang under tre år.

Vem äger så klubbens tillgångar? För närvarande är Craig Whyte fortfarande den som sitter på aktiemajoritet, sedan David Murray sålde sina tillgångar för 1 pund i maj 2011. 
Whyte äger för närvarande Murray Park och parkeringen på Albion Street, samt har företagsinteckning på Ibrox, tillgångar som överfördes till bolaget Liberty Corporate Ltd. i april. Liberty Corporate är ett företag som kontrollerar Rangers, och deras ende aktieägare är ett annat företag vid namn Liberty Capital Ltd - ett företag som ägs av Craig Whyte och står registrerat i Brittiska Virgin Island. Craig Whytes far, Thomas Whyte, är verkställande direktör för Liberty Corporate.
Företagsinteckningen är dock inte garanterad om klubben försätts i en slutlig konkurs, och det ägandeskapet kan komma att avgöras i en domstol, om konkursförvaltarna väljer att ta det dit.

Klubbens spelare har enligt lag rätt att följa med till det nya bolaget/klubben med sina gamla avtal. Om en spelare väljer att stanna i klubben står det dom alltså fritt att göra det, så länge klubben upprätthåller kontraktet. Om klubben inte kan fullfölja sina förpliktelser gentemot spelare, eller anställd, står det denne fritt att lämna utan att det innebär ett kontraktsbrott.
Till syvende och sist innebär detta om Rangers försätts i konkurs och dess tillgångar säljs av för att täcka konkursboet och dess krav, kommer man naturligtvis få svårt att betala de löner spelarna idag har rätt till. Spelarförsäljningar kommer även att tillfalla konkursboet, och klubben kan inte räkna med att eventuella övergångssummor tillfaller klubben/bolaget. Det kan även föreligga vissa problem med kontrakt gentemot Fifa, Uefa och SFA.

Rangers FC försattes för en tid sedan även under ett handelsembargo, dels för att man satts under administration (det embargot hävs när klubben träder ut ur administrationen), men dels även för att man dragit vanära över Skotsk fotboll. Det embargot gäller i 12 månader och har inget med klubbens ekonomi att göra. Huruvida detta embargo kommer följa med till det nya bolaget/klubben är osäkert, men förefaller ganska troligt. 

För klubbens supportrar är den stora frågan naturligtvis vad som händer med klubben och dess historia, och det svaret är, tyvärr, enkelt:
Det tar slut.
The Rangers Football Club PLC är ett Skotskt aktiebolag, inkorporerat den 27 maj 1899. När det nuvarande aktiebolaget försätts i konkurs kommer all dess historia att avslutas.
När detta hände klubben Airdrieonians, år 2002, upphörde alla registrerade händelser runt klubben att existera, och man fråntogs alla vinster och troféer. En ny klubb, Airdrie United FC skapades, med nya rullor, men officiellt upphörde Airdriedonias historia att existera där och då.
I slutändan ligger sanningen i betraktarens öga: Några kommer att mena att Rangers är samma Rangers som alltid och andra kommer mena att gamla Rangers inte längre existerar.

Samtidigt som jag började skriva den här artikeln igår eftermiddag rördes det om ytterligare i grytan:
Klubbens tränare, Ally McCoist, som sannolikt har hållit ihop laget under den kaotiska våren, uppges lämna klubben. Varför? Det finns bara spekulationer, men McCoist har tidigare under året varit benhård med att han inte kommer lämna under några omständigheter. Något som får folk att undra om McCoist vet något som andra inte vet om klubbens framtid och varthän det barkar…

…Och som grädde på moset verkar det nu ha uppstått en infekterad maktkamp mellan olika konsortier om klubbens ägarskap.

Kaoset förefaller vara totalt. Fortfarande.

Inga kommentarer: